Τουρκία: Έφοδος της αστυνομίας στο εθνικό συμβούλιο επιστημονικής έρευνας

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στα γραφεία του εθνικού συμβουλίου επιστημονικής έρευνας σήμερα Τετάρτη, μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV, στο πλαίσιο των ερευνών πάνω στον ρόλο του Φετουλάχ Γκιουλέν, που η κυβέρνηση της χώρας ισχυρίζεται πως υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Πολλοί ήταν αυτοί που προσήχθησαν στην επιδρομή στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (Tubitak), σύμφωνα με το NTV.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η απόπειρα
πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ενορχηστρώθηκε από υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, μουσουλμάνου κληρικού που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999. Ο Γκιουλέν το αρνείται αυτό και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.

Στο μεταξύ, Τούρκος πιλότος παραδέχτηκε ότι ήταν ο χειριστής του F-16 που βομβάρδισε το κτίριο του κοινοβουλίου τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στην κατάθεσή του, ο Χουσεΐν Τουρκ ανέφερε πως ο ταξίαρχος Χακάν Εβρίμ, διοικητής της αεροπορικής βάσης Ακιντσί στην Άγκυρα του έδωσε την εντολή να βομβαρδίσει το κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας πως έριξε τη βόμβα στο πλαίσιο αυτών των εντολών.

Επίσης, είπε ότι ο αντισμήναρχος Χακάν Καρακούς και ο σμήναρχος Μουσταφά Αζιμετλί είχαν συνάντηση για το σχέδιο βομβαρδισμού και του έδωσαν τις συντεταγμένες. «Βομβάρδισα την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ως στόχο μου, με εντολή των ανωτέρων μου» είπε ο Τουρκ κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του.

Όπως αναφέρει η Hurriyet Daily News, συνολικά 105 πιλότοι, που αποτάχθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις, προσήχθησαν στο πλαίσιο ενεργειών πάνω στην οργάνωση του Γκιουλέν. Πέντε παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο, δύο εκ των οποίων συνελήφθησαν ενώ άλλοι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή.

Ακόμη, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν πάνω 100 μέλη της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (TFF) την Τρίτη. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, στους 105 περιλαμβάνονται διαιτητές κ.α., σύμφωνα με την TFF.

(με πληροφορίες από Reuters)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα