Το δεύτερο πιο ακριβό έργο του Πάμπλο Πικάσο που πωλείται σε δημοπρασία

Ο πίνακας «Femme a la montre» του Πικάσο στην έδρα του Sotheby's στο Λονδίνο, πριν τη δημοπρασία, 6 Οκτωβρίου 2023.  (AP Photo/Kin Cheung)

Ο διάσημος πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Femme à la montre» («Γυναίκα με ρολόι») πωλήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη έναντι 139,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για έργο του μεγάλου καλλιτέχνη.

Το πορτρέτο (διαστάσεων 130 x 96,5 εκατοστά) απεικονίζει τη «χρυσή μούσα»,

σύντροφο, και μεγάλο του έρωτα, Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, και σύμφωνα με τον Sotheby’s ήταν το «πολύτιμο κόσμημα» ανάμεσα στα περίπου 120 έργα από τη συλλογή της βαθύπλουτης και σπουδαίας συλλέκτριας έργων τέχνης, Έμιλι Φίσερ Λαντάου, που δημοπρατήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.

Ο πίνακας ξεπέρασε με άνεση την εκτίμηση του οίκου (120 εκατομμύρια δολάρια), αλλά το ρεκόρ έργου του Πικάσο σε δημοπρασία, κατέχει ακόμη ο πίνακας «Les femmes d’Alger -εκδοχή Ο», που πουλήθηκε για 179,4 εκατομμύρια δολάρια το 2015. Άλλα τέσσερα έργα του Πικάσο έχουν πωληθεί σε τιμές υψηλότερες των 100 εκατ. δολαρίων τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Πικάσο ζωγράφισε το «Femme à la montre» το 1932, σε ηλικία 50 ετών, καθώς προετοιμαζόταν για την πρώτη μεγάλης κλίμακας αναδρομική του έκθεση στο Παρίσι. 

Όταν ο Πικάσο ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την 17χρονη Μαρί - Τερέζ, την οποία είδε μέσα από ένα παράθυρο του πολυκαταστήματος Γκαλερί Λαφαγιέτ στο Παρίσι το 1927, ήταν ήδη 45 χρονών και εγκλωβισμένος στον δυστυχισμένο γάμο του με την μπαλαρίνα Όλγκα Χοχλόβα.

Η τυχαία συνάντηση και η σχέση που ακολούθησε, αναγέννησαν τον Πικάσο, όπως είχε πει ο εγγονός του ζωγράφου, Ολιβιέ Βιντμάγιερ Πικάσο. Η Μαρί- Τερέζ ενέπνευσε πίνακες, σχέδια και γλυπτά, μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται στα σπουδαιότερα έργα του καλλιτέχνη. 

Η πώληση της συλλογής Fisher Landau σήμανε την έναρξη τη φθινοπωρινής περιόδου δημοπρασιών. Οι δημοπρασίες των τριών μεγάλων οίκων Sotheby’s, Christie’s και Phillips, αναμένεται να ξεπεράσουν σε πωλήσεις τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ο οίκος Christie’s προσφέρει σε δημοπρασία έναν μεγάλο πίνακα με νούφαρα του Κλοντ Μονέ που σε μεγάλο βαθμό παραμένει άγνωστος στο κοινό, καθώς ανήκει στην ίδια οικογένεια για περισσότερα από 50 χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάμπλο Πικάσο,pablo pikaso