Την καθιέρωση της απλής αναλογικής σκέφτεται σοβαρά ο Αλέξης Τσίπρας

Την καθιέρωση της απλής αναλογικής για πρώτη φορά ως εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα σκέφτεται σοβαρά ο Αλέξης Τσίπρας! Η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά είναι μέσα στις σκέψεις που εκφράζει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστική θέση. Αυτό αναμένεται να γίνει την Παρασκευή στο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η συνεδρίαση
της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουνίου ώστε το κόμμα να λάβει απόφαση.

Τα δεδομένα όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, λίγες ημέρες πριν την σύσκεψη στο Μαξίμου, δείχνουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για απλή αναλογική με όριο εισόδου στη Βουλή το 3%. Παράλληλα θα σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως η Β Αθηνών, ώστε κάθε εκλογική περιφέρεια να είναι της τάξης των 10 εδρών.

Αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική τομή στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Παράλληλα θα αναδιατάξει τις ισορροπίες ανάμεσα στα κόμματα, όπως και τις πιθανές συμμαχίες. Θα έχει δε πολύ θετική απήχηση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς – δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη που προέρχονται από την Αριστερά (π.χ. Ν. Βούτσης, Δ. Παπαδημούλης, Ν. Φίλης, Κ. Πουλάκης και οι «53») προτείνουν την απλή αναλογική, ενώ ο Π. Κουρουμπλής (που είναι ο αρμόδιος υπουργός…) έχει δηλώσει ότι με απλή αναλογική δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Ελλάδα.

Οι κρίσιμοι βουλευτές

Ένα ερώτημα είναι αν συγκεντρώνονται (και πως) οι 200 ψήφοι που χρειάζονται στην παρούσα Βουλή ώστε να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διαθέτει 153 βουλευτές (144 ο ΣΥΡΙΖΑ και 9 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες). Η ΝΔ έχει 75, η Χρυσή Αυγή 18, το ΠΑΣΟΚ 16, το ΚΚΕ 15, το Ποτάμι 10, η Ένωση Κεντρώων 9, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους 4 ανεξάρτητους βουλευτές (Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης, Νίκος Νικολόπουλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος).

Η θέση της ΝΔ έως τώρα είναι υπέρ των εκλογικών συστημάτων που δίνουν ισχυρότερες πλειοψηφίες και όχι υπέρ της απλής αναλογικής. Επομένως, αν δεν αλλάξει την πάγια θέση της, δεν θα ψηφίσει την απλή αναλογική. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να απομονωθεί τόσο κατά την συζήτηση όσο και πολιτικά και να μην ελέγχει τις πολιτικές εξελίξεις. Επομένως θα πρέπει να ΝΔ να βρει συμμάχους και άλλους 25 βουλευτές ώστε τουλάχιστον να μπλοκάρουν την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Η Χρυσή Αυγή δεν υπολογίζεται στους υπολογισμούς των κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον υπέρ της απλής αναλογικής – μάλιστα έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου από τις αρχές του 2015.

Το ΚΚΕ ζητά «απλή και άδολη αναλογική», χωρίς όμως το όριο του 3%. Οπότε είναι άγνωστο αν θα ρίξει νερό στο κρασί του.

Το Ποτάμι έχει ταχθεί υπέρ του γερμανικού συστήματος. Η Ένωση Κεντρώων είναι υπέρ της απλής αναλογικής.

Σε κάθε περίπτωση η τυχόν καθιέρωση της απλής αναλογικής ανοίγει τον δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας με βάση τις πολιτικές κατευθύνσεις των κομμάτων.

Στην κυβέρνηση με βάση τις θέσεις των κομμάτων, και με δεδομένο ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα, αναζητούν 47 βουλευτές και μπορούν να μετρούν 25 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων) και να ελπίζουν υπό προϋποθέσεις σε άλλους 15 (ΚΚΕ). Αλλά και πάλι όλα θα κριθούν από την στάση του Ποταμιού και της Χρυσής Αυγής. Ακριβώς το ίδιο, αλλά από την… ανάποδη, συμβαίνει με την ΝΔ, η οποία χρειάζεται άλλους 25 βουλευτές για να μπλοκάρει την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής και έχει μόνο 10 (Ποτάμι).

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα