Τι προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση του 14χρονου που δολοφόνησε το φίλο και συμμαθητή του

Ιδιαίτερη μεταχείριση προβλέπει ο ποινικός κώδικας στην περίπτωση του 14χρονου που δολοφόνησε τον συμμαθητή του στην Γέφυρα της Θεσσαλονίκης. Ένα έγκλημα το οποίο έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη καθώς ο δράστης είναι μόλις 14 ετών.

Όπως αναφέρει στην HuffPost Greece, ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης «ο ποινικός κώδικας
προβλέπει ότι μέχρι την ηλικία των 15 ετών ο δράστης υπόκειται σε θεραπευτικά ή αναμορφωτικά μέτρα».

Για παράδειγμα τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να είναι η επίπληξη του ανηλίκου, η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου στους γονείς ή στους επιτρόπους του, η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια, η ανάθεση της επιμέλειας του ανηλίκου σε προστατευτικές εταιρείες ή σε ιδρύματα ανηλίκων ή σε επιμελητές ανηλίκων, η συνδιαλλαγή μεταξύ ανήλικου δράστη και θύματος για έκφραση συγγνώμης, η αποζημίωση του θύματος ή η κατ’ άλλον τρόπο άρση, η παρακολούθηση από τον ανήλικο κοινωνικών και ψυχολογικών προγραμμάτων σε κρατικούς, δημοτικούς, κοινοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς, η φοίτηση του ανηλίκου σε σχολές επαγγελματικής ή άλλης εκπαίδευσης ή κατάρτισης, η παρακολούθηση από τον ανήλικο ειδικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, η παροχή κοινωφελούς εργασίας από τον ανήλικο, η τοποθέτηση του ανηλίκου σε κατάλληλο κρατικό, δημοτικό, κοινοτικό ή ιδιωτικό ίδρυμα αγωγής, σύμφωνα πάντα με όσα προβλέπει ο ποινικός κώδικας.

Τα πράγματα αλλάζουν εάν ο δράστης ξεπερνά το 15ο έτος της ηλικίας του. Σε αυτήν την περίπτωση όπως επισημαίνει στην HuffPost Greece, ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης και μέχρι την ηλικία των 18, «ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι ο δράστης μπορεί να υποστεί ποινικό σωφρονισμό, δηλαδή να κρατηθεί σε κάποιο κατάστημα κράτησης ανηλίκων».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα