Τι λέει η νέα εγκύκλιος για τα μπλοκάκια: Στο 9,22% οι εισφορές των εργαζομένων σε περίπτωση διαφωνίας με τον εργοδότη

Σε διορθωτικές κινήσεις προχωρά το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών-ΔΠΥ («μπλοκάκι»).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος, συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων.
Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση».

Ο εργαζόμενος θα καταβάλλει σε έναν έως δύο εργοδότες την εργατική εισφορά που του αναλογεί (το 9,22%)- μέχρι να αρθεί πιθανή διαφωνία με τον εργοδότη για τη συμμετοχή του στο κόστος της ασφάλισης, και όχι όλες τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου. Σημειώνεται πως οι εισφορές επί της προκειμένης, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, είναι αντίστοιχες με εκείνες των μισθωτών δηλ. 27,10%. Σε περίπτωση τέτοιου είδους διαφωνίας, ο εργαζόμενος πρέπει να προσφύγει κατά του εργοδότη.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται ερωτήματα, όπως το τι θα γίνει με όσους έχουν κόψει μπλοκάκι όπου αναφέρεται πληρωμή εισφορών 27%, ή με τις εντολές πληρωμής που είναι διαφορετικές από αυτά που πρέπει να πληρωθούν, βάσει της εγκυκλίου- επίσης τίθεται το ερώτημα πώς θα προστατεύεται ο εργαζόμενος εφόσον προσφύγει κατά του εργοδότη του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύεται σήμερα, προβλέπει τα εξής:

1) Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος-εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί, μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές μισθωτού, (δηλαδή 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό, ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

2)Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε -μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους-εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος-εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ, ισχύουν, όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε πως οι εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι θα ανέρχονται στο 10% κατά τη μεταβατική περίοδο ενός ή δύο μηνών.«Θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλει το ποσοστό που του αναλογεί» είπε ο κ. Πετρόπουλος και υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένου) μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μέχρι να υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς. «Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα