Τι φοβάται ο Σόιμπλε: Οι ανησυχίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για την Ευρώπη

Προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Die Welt, με αφορμή τη συμπλήρωση το Σάββατο 25 ετών από την επανένωση των Γερμανιών.

Μιλώντας για το όραμά του σήμερα για την Ευρώπη και πώς πρέπει να είναι η γηραιά ήπειρος σε πέντε-έξι χρόνια, ο κ. Σόιμπλε-
όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, αναφέρει ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια τάξη στην Ευρώπη, όπου θα παραδοθεί μέρος της εθνικής ευθύνης για χάρη της Ευρώπης. Ορισμένα προβλήματα δεν θα μπορούμε να τα επιλύουμε πλέον σε εθνικό επίπεδο. Ενώπιον της παγκοσμιοποίησης είμαστε σχεδόν ανίσχυροι σε εθνικό επίπεδο. Προκειμένου να μπορούμε να δρούμε αποτελεσματικά, θα πρέπει να παραδώσουμε μέρος της κυριαρχίας μας».

Στο παράδειγμα της προσφυγικής κρίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι αυτή θα επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε η Ευρώπη να δράσει από κοινού. «Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό δίκαιο ασύλου και μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μάλιστα γρήγορα! Η πολιτική αυτή θα πρέπει να απαντά στο ερώτημα πως μπορούμε να διαμορφώσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη και στα εξωτερικά της σύνορα με τρόπο ώστε να συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε γενναιόδωρα πρόσφυγες. Δεν επιτρέπεται όμως να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση όπου η Ευρώπη θα αυτοκαταστρέφεται. Γι΄ αυτό θα πρέπει να ελέγξουμε την πρόσβαση προς την Ευρώπη».

Ο κ. Σόιμπλε προσθέτει ότι για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικαίου για το άσυλο δεν απαιτούνται αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, καθώς η Συνθήκη της Λισσαβώνας προσφέρει την απαραίτητη βάση. «Θα πρέπει τώρα επιτέλους να γίνει. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ το έχει αντιληφθεί. Γαλλία και Ιταλία μπορούν σίγουρα να πεισθούν επίσης όπως, ελπίζω, και η Ελλάδα. Φυσικά και θα πρέπει να μιλήσουμε και με τους Ανατολικοευρωπαίους -δεν θα πρέπει να βάζουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία. Η Ουγγαρία έχει να υποστεί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος Σένγκεν».

Η Ευρώπη, καταλήγει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα έξω ότι ελέγχει την πρόσβαση προς το εσωτερικό της, «μία Ευρώπη γεμάτη φράχτες όμως είναι αδιανόητη».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα