Θρίλερ με τις τεχνικές διαβουλεύσεις - Νέες προειδοποιήσεις Ντάισελμπλουμ

Και ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη 24 ώρες από το Eurogroup της Δευτέρας και φαίνεται να επικρατεί σύγχυση σχετικά με την έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων Αθήνας - εταίρων. Το μήνυμα του επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ ήταν ξεκάθαρο: «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν την Τετάρτη». Ο ίδιος έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Αθήνα πέρα από τις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναχωρεί την Τετάρτη για το Παρίσι και δεν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο.

Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν και τον Πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Χουλιαράκη, να αναχωρεί επίσης από τη βελγική πρωτεύουσα ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο κ. Χουλιαράκης θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες μία ημέρα αργότερα. Πίσω του αφήνει τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ν. Θεοχαράκη και την σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.

Σύμφωνα με διάφορα δημοσίευματα, το Μαξίμου σημειώνει ότι ο κ. Βαρουφάκης αναχωρεί για τη γαλλική πρωτεύουσα με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία ενώ λέγεται ότι θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης ενδέχεται να επιστρέψει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες καθώς ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Αθήνα έχει ήδη διαψεύσει ότι έχει καθοριστεί ραντεβού με τεχνικά κλιμάκια στο υπουργείο Οικονομικών ενώ διέψευσε επίσης ότι
στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα εγκατασταθούν στην Αθήνα για επεξεργασία στοιχείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Νωρίτερα, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ ήταν κατηγορηματικός. «Οι διαβουλευσεις της Αθήνας με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά μας», τόνισε χαρακτηριστικά στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Σε παρόμοι μήκος κύματος κινήθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε ό οποίος ξεκαθάρισε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με τους θεσμούς για να εγγυηθεί ότι το Μνημόνιο Κατανόησης εκπληρώνεται» και πρόσθεσε
«Μόνον όταν εκπληρωθεί αυτός ο όρος υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρξει μια εκταμίευση από το πρόγραμμα».
Keywords
Τυχαία Θέματα