Θερμικές ανωμαλίες εντόπισαν ερευνητές στην Πυραμίδα του Χέοπα. Πιθανότητα ύπαρξης μυστικού θαλάμου

Τον Οκτώβριο παρουσιάστηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο την εξιχνίαση των «μυστικών» των πυραμίδων, στο οποίο θα συμμετείχαν επιστήμονες και αρχιτέκτονες από τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Αίγυπτο. Το πρόγραμμα ονομάζεται Scan Pyramids και ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

«Η ιδέα είναι να βρεθεί μια λύση στο μυστήριο των πυραμίδων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μέχντι Γαγιούμπι, ιδρυτής του γαλλικού ινστιτούτου HIP (Heritage, Innovation Preservation) που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
«Είχε γίνει μια παρόμοια απόπειρα πριν από 30 χρόνια, όμως σήμερα είναι το πρώτο πρόγραμμα σε διεθνή κλίμακα που καταφεύγει σε τεχνολογία αιχμής», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το BBC, η ομάδα των ερευνητών έχει ήδη εντοπίσει θερμικές ανωμαλίες σε τρεις πέτρες στη βάση της Πυραμίδας του Χέοπα (γνωστή και ως “Μεγάλη Πυραμίδα”). Χρησιμοποιώντας εξοπλισμό υπέρυθρης θερμογραφίας κατά την ανατολή και την δύση του ηλίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις πέτρες παρουσίαζαν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Αυτή η αλλαγή της θερμοκρασίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά υλικά στο συγκεκριμένο σημείο ή ότι υπάρχει κρυμμένος κάποιος μυστικός θάλαμος. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, θερμικές ανωμαλίες παρουσιάστηκαν σε όλα τα μνημεία που μελετήθηκαν, με σημαντικότερη εκείνη στην βάση της Πυραμίδας του Χέοπα. Η συγκεκριμένη Πυραμίδα θα εξεταστεί εξονυχιστικά στα πλαίσια του Προγράμματος Scan Pyramids που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα