Θα ήταν εγκληματικό αν η Ευρώπη σπαταλούσε το κεφάλαιο Τσίπρα γράφει η βέλγικη Le Soir


Θα ήταν εγκληματικό αν η Ευρώπη σπαταλούσε το κεφάλαιο λαϊκής εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει το κεντρικό άρθρο της βέλγικης Le Soir.
Σύμφωνα με τη βέλγικη εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην χρησιμοποιήσουν την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης για να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της.

«Την επομένη της εντυπωσιακής νίκης του Σύριζα στην Ελλάδα
είχαμε από τη μία πλευρά μια κυβέρνηση που: 1)ήθελε να αναθεωρήσει τους εξωπραγματικούς και κοινωνικά καταστροφικούς δημοσιονομικούς στόχους, 2) ζητούσε από τους Ευρωπαίους εταίρους να διατηρήσουν για κάποιους μήνες ακόμα την οικονομική βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα, 3) ήταν αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των βαθύπλουτων που φοροδιαφεύγουν ή απολαμβάνουν ειδικά προνόμια.
Από την άλλη πλευρά, είχαμε 18 κυβερνήσεις της ευρωζώνης που: 1) ήξεραν πολύ καλά ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα ήταν παράλογοι, 2) ήταν έτοιμες να διατηρήσουν τη ροή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, 3) δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως μία ελληνική κυβέρνηση είχε επιτέλους το κουράγιο να τα βάλει με την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Χρειάστηκε ένας μήνας για να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε ένα σχέδιο δράσης βασισμένο σε αυτούς τους 3 άξονες. Αναρωτιόμαστε γιατί ήταν ανάγκη να ζήσουμε αυτό το ψυχόδραμα όταν το σημείο αφετηρίας και κατάληξης ήταν πολύ κοντά».

«Υπήρξε ακρότητά από τις δύο πλευρές. Οι Ευρωπαίοι επέδειξαν αδιαλλαξία, η οποία κατά γενική άποψη υπαγορευόταν από κίνητρα εσωτερικής πολιτικής επιβίωσης. Αλλά, από την άλλη, έτσι λειτουργεί η ευρωπαϊκή πολιτική. Ο Τσίπρας και οι δικοί του, που έδωσαν υποσχέσεις που δεν μπορούσαν να κρατήσουν, δεν είχαν καταλάβει ότι η δημοκρατία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζει η δημοκρατία των άλλων … Ο Τσίπρας αναγκάστηκε να υποκύψει και να υπογράψει ένα κείμενο πιο σκληρό από το πρώτο που του είχε υποβληθεί από το Eurogroup. Αλλά οι τρεις αυτές εβδομάδες παλικαρισμών στοίχησαν ακριβά στην Ελλάδα».

Καταλήγοντας η βελγική εφημερίδα αναφέρει τα εξής:

«Τα σοβαρά πράγματα αρχίζουν όμως τώρα. Τώρα που οι 18 Ευρωπαίοι εταίροι κατάφεραν την Ελλάδα να ακολουθήσει τους κοινούς κανόνες, πρέπει να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των κανόνων αυτών, με την οικονομική κοινή λογική, την προστασία της κοινωνικής συνοχής, της ελληνικής κοινωνίας. Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν αμφισβητεί το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των νέων αφεντικών της Αθήνας, για να πραγματοποιήσουν αυτό το ηράκλειο έργο. Και μετά από αυτή την "ήττα", που θα μπορούσε να εκληφθεί ως επικίνδυνα ταπεινωτική από τους Έλληνες, αυτή η καταπληκτική λαϊκή εμπιστοσύνη προς τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει να διατηρηθεί. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο το οποίο στην πραγματικότητα ευνοεί και την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα ήταν λοιπόν εγκληματικό να σπαταληθεί».
Keywords
Τυχαία Θέματα