Τεράστια επιχείρηση διάσωσης νότια της Λαμπεντούζα - Ανετράπη πλοίο με εκατοντάδες μετανάστες

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά της Λαμπεντούζα έπειτα από την ανατροπή πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν περίπου 700 μετανάστες, σύμφωνα με το ναυτικό της Μάλτας. Φόβοι για πολλούς νεκρούς.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόνο 28 άνθρωποι, ενώ έχουν εντοπιστεί 23 άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το ναυάγιο σημειώθηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, 180 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

Η εφημερίδα Times της Μάλτας αναφέρουν ότι 650 μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα περίπου τα μεσάνυχτα,
τοπική ώρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το πλοιάριο ανετράπη όταν οι επιβαίνοντες σε αυτό κινήθηκαν απότομα σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή διερχόμενου πλοίου.

Όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες, ιταλικά σωστικά μέσα αλλά και εμπορικά πλοία συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης στα νερά της Λιβύης.

Ο επικεφαλής της ιταλικής ακτοφυλακής δήλωσε πως τις προσεχείς ώρες οι έρευνες θα γίνουν πιο συγκεκριμένες και διευκρίνισε πως θα επικεντρωθούν στην ανεύρεση πτωμάτων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat δήλωσε μέσω twitter λιγότεροι από 50 έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, επισημαίνοντας πως αριθμός των θυμάτων εκτιμάται πως θα είναι μεγάλος.

@Armed_Forces_MT assisting rescue op after boat wt 650 immigrants capsized in #Libya waters. Less than 50 rescued so far. Many feared dead.

— Joseph Muscat (@JosephMuscat_JM) April 19, 2015

Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.

«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.

Εν τω μεταξύ οι διασωθέντες, αλλά και οι σοροί του ναυαγίου θα μεταφερθούν στην Κατάνη της Σικελίας σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία και τρία ελικόπτερα παίρνουν μέχρι στιγμής μέρος στις επιχειρήσεις.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Αναζητήσεις
λαθρομεταναστες λαμπεντουζα
Τυχαία Θέματα