Τεχνητό δέρμα, που βγάζει μέχρι και τρίχες

Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν στο εργαστήριο δέρμα με όλη σχεδόν την πολυπλοκότητά του, το οποίο μεταμόσχευσαν με επιτυχία σε ποντίκια.

Στο δέρμα υπάρχουν θυλάκια από όπου βγαίνουν τρίχες, καθώς επίσης ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι αδένες, καθιστώντας το έτσι το πιο εξελιγμένο εργαστηριακό δέρμα που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα.

Η πρώτη ύλη για το δέρμα ήταν κύτταρα από τα ούλα των τρωκτικών, τα οποία -με τις κατάλληλες χημικές ουσίες- μετατράπηκαν σε πολυδύναμα βλαστικού τύπου κύτταρα. Τα τελευταία,
με τη σειρά τους, αναπρογραμματίστηκαν έτσι ώστε να δημιουργήσουν όλα τα στρώματα και τις δομές του φυσικού δέρματος. Τελικά, το δέρμα, αφού μεταμοσχεύθηκε στα πειραματόζωα, δημιούργησε μόνο του τις κατάλληλες συνδέσεις με τα νεύρα και τις μυικές ίνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τακάσι Τσούτζι του Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας Ρίκεν και του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», δήλωσαν ότι το επίτευγμά τους θα πάρει πέντε έως δέκα χρόνια για να εφαρμοστεί σε ανθρώπους.

Όπως είπαν, στόχος τους είναι να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο ένα πλήρως λειτουργικό δέρμα από κύτταρα ασθενών που έχουν πέσει θύματα εγκαυμάτων, ώστε να μεταμοσχευθεί σε αυτούς. Κάτι τέτοιο θα είναι σαφώς ανώτερο σε σχέση με τις σημερινές τεχνικές μεταμόσχευσης δέρματος.

Ακόμη, στο μέλλον τέτοια δέρματα εργαστηρίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν -αντί για πειραματόζωα- από εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών για τον έλεγχο νέων προϊόντων.

Μέχρι σήμερα η ανάπτυξη τεχνητού/εργαστηριακού δέρματος έχει συναντήσει μεγάλα εμπόδια από το γεγονός ότι είναι δύσκολο το δέρμα να διαθέτει όλα τα σημαντικά όργανα και λειτουργίες του φυσικού δέρματος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα