Τέχνη μέσα στην κρίση

Ηλιοβασίλεμα στο Costa Navarino στην Πύλο. Ήρεμο, καταπράσινο, γλυκό το τοπίο κοντά στον μαγευτικό χώρο, που έχει εντοπισθεί το Ανάκτορο του σοφού βασιλιά του Τρωικού πολέμου Νέστωρα.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ, λαλίστατος οικονομολόγος Paul Krugman, o οποίος είναι σχεδόν πανταχού παρών ανα τον κόσμο...Ο με «πολλή τρέλλα» Αμερικανός καλλιτέχνης Jeff Koons. Και διακεκριμένες προσωπικότητες
από διάφορα μέρη της Γης συμμετείχαν σε μια όμορφη συζήτηση -χωρίς πολλά συμπεράσματα, μη φαντασθείτε...-για την Σχέση της Τέχνης με την Δημοκρατία. Εάν είναι, δηλαδή προϋπόθεση η Δημοκρατία για να ευδοκιμήσει η Τέχνη και πως μπορεί να είναι προσιτή στους πολλούς.

Διοργανώθηκε με αφορμή το Art and Democracy forum από τους Ιnternational New York Times -ήταν παρόντες κορυφαίοι εκπρόσωποι της εφημερίδας - και από το COSTA NAVARINO με τον Πρόεδρό του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο να δηλώνει πως στόχος είναι να μονιμοποιηθεί ο χώρος αυτός ως γόνιμο έδαφος για καινούργιες ιδέες.

Ελληνικές παρουσίες

Εκλεκτές οι Ελληνικές παρουσίες. Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός και Επίτροπος στην ΕΕ. Ήταν διακριτική και ουσιαστική στην παρέμβασή της και ακόμη περισσότερο αιχμηρή την επόμενη μέρα στο Μέγαρο Μουσικής με συνομιλητή τον «κύριο Νόμπελ» όπως αποκαλείται ο P.Krugman. O Aλέξης Παπαχελάς διευθυντής της Καθημερινής. Ο ευαίσθητος δημοσιογράφος και συγγραφέας Γ. Αρχιμανδρίτης. Σημαντικό επίσης, ρόλο έπαιξε στην διοργάνωση της διεθνούς αυτής λαμπερής εκδήλωσης, σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα, ο Συμεών Τσομώκος και οι συνεργάτες του.

Στηρίξτε την Ελλάδα

-Βρισκόμαστε όλοι παρέα σε ένα όμορφο Ελληνικό τοπίο. Πώς, λοιπόν, μπορείτε να στηρίξετε,να προσφέρετε με την δύναμη, που διαθέτει ο καθένας σας σ' αυτόν τον τόπο, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση; Ήταν η ερώτηση μου, προς το Νομπελίστα οικονομολόγο. Και τον Αμερικανό superstar ζωγράφο, γλύπτη, από τους πιο πλούσιους κι αμφιλεγόμενους στο παγκόσμιο παζάρι της τέχνης...

-Ότι βρισκόμαστε εδώ στην Ελλάδα της Δημοκρατίας, αλλά και της κρίσης και συζητάμε για τρόπους επίλυσης της κρίσης είναι μια θετική συμβολή, είπε μεταξύ άλλων, ο Paul Krugman.

Μιλώντας, για το θέμα την επόμενη μέρα, στην Αθήνα στην σκιά της Ακρόπολης, με τον Ρότζερ Κοέν, αρθρογράφο των ΝΥΤ μου είπε, κοιτώντας τον Παρθενώνα «Πως μπορεί, δεν γίνεται να είναι κανείς απαισιόδοξος για την Ελλάδα!»

-Λατρεύω την Ελλάδα και την Ιστορία της. Μάλιστα στην τελευταία δημιουργία μου έδωσα το όνομα «Αρχαιότητα», παραπέμποντας στους μεγάλους Γλύπτες της Χρυσής εκείνης εποχής, είπε ο Jeff Koons.

Βόλτα με τον Jeff Koons

Περπατήσαμε, λίγο αργότερα μαζί στον κατά πράσινο κήπο, στους ολάνθιστους χώρους του COSTA NAVARINO. Σαρκαστικός, περιζήτητος, πάμπλουτος, έχει δεχτεί τεράστια αμφισβήτηση για το έργο του, δριμεία κριτική για την «αποθέωση, την γυαλάδα του Αμερικάνικου κιτς και της ψευδαίσθησης», που αντιπροσωπεύει ο ίδιος αρνείται αυτήν την έννοια στα έργα του.

«Ναι, το θυμάμαι αυτό», Θέλω να λέει ο επισκέπτης των έργων μου, εξηγεί. Σε κάποια στιγμή η Άννα Διαμαντοπούλου, πάνω στο αμαξάκι του ξενοδοχείου, που μας μετέφερε, του έδειξε στην μικρή οθόνη, τις «ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου σε ροζ χρώμα κι ενθουσιάστηκε!

Τέχνη και «τρέλλα»

Μίλησε για την ομορφιά της Ελλάδας. Το φως, Τα χρώματα. Στην τέχνη έχω την ελευθερία να κάνω ότι θέλω. Και πάντως η πορεία μου έχει μια συνέχεια, με στόχο να κερδίσω την εμπιστοσύνη, είπε.

-Την έχετε κερδίσει; Πότε με τα φουσκωτά παιχνίδια, που προκλητικά βάλατε στο Παλάτι των Βερσαλλιών και προκαλέσατε σάλο ή με τον Ποπάι τα ποπ κόρν και τόσα «τρελά» άλλα...Σας θυμίζω πως ο Γάλλος Πρόεδρος Μιττεράν, όταν έγιναν τα εγκαίνια της Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι, αρνήθηκε να πάει...Σνομπάροντας είχε πει πως εκείνη την ώρα πίνει το τσάι του! Τι λέτε; Ρώτησα. Δεν πτοήθηκε.. Χαμογέλασε.

-Τα έργα μου θέλω να είναι προσιτά στον καθένα. Και να του φτιάχνω την ημέρα. Δεν είναι ωραίο η Τέχνη να απογοητεύει τους ανθρώπους. Δεν έχω πρόθεση να σοκάρω. Είναι τα πιστεύω του.

Πανάκριβο παζάρι η τέχνη

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να λέμε εμείς ή ο ίδιος, τα έργα του δημοπρατούνται για τεράστια ποσά. Ένα από αυτά το 2013, πουλήθηκε για 58 εκατομμύρια δολάρια. Σε κάποια, μάλιστα, από τις «δημιουργίες» του πρωταγωνιστεί ο ίδιος με την γυναίκα του πρώην πορνοστάρ -μέλος του Ιταλικού Κοινοβουλίου, την Τσιτσιολίνα!

Η Τέχνη είναι ένας οικονομικός παράγοντας, όπως η μόδα. Και ακολουθεί το καπιταλιστικό μοντέλο προσφοράς και ζήτησης. Είχε πει ο Καρλ Άρνολντ, ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου Οίκου Δημοπρασιών. Πολλοί, βέβαια, αναρωτιούνται στο Παζάρι της Τέχνης τα αμύθητα ποσά, (με φόρους ή χωρίς), που καταναλώνονται, εάν έχουν σχέση με την ουσία της Τέχνης.

Μ' αυτούς τους προβληματισμούς και βέβαια με όμορφες εικόνες, φύγαμε από το Navarino με την γλυκιά ευγενική παρουσία της Ματίλντα ή της Μαρίας να μας εύχονται Και του χρόνου!

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα