Τα σχέδια του Γιάννη Πανούση για την ΕΛ.ΑΣ.

Στα 6.600.000 ευρώ ανέρχεται το κόστος της εφαρμογής του μέτρου του «αστυνομικού της γειτονιάς» που θέλει να εφαρμόσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Στα σχέδια της νέας πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις, είναι να επανδρωθεί η νέα υπηρεσία από συνολικά 238 αστυνομικούς και να εξοπλιστεί με οχήματα από τα κατασχεμένα της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Πανούσης έκανε λόγο χθες για αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς
στο σώμα, ενώ υποσχέθηκε οι μεταθέσεις και οι κρίσεις του προσωπικού να γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου αστυνόμευσης που θα χαράζει πολιτική και την επιτακτική ανάγκη ανανέωσης του εναέριου στόλου δασοπυρόσβεσης και προμήθειες υλικού. Αναφορικά με τους 5ετούς υποχρέωσης πυροσβέστες, είπε πως αυτό πρέπει να συζητηθεί καθώς το κόστος για την ένταξη των 2.200 απαιτεί 11 εκατομμύρια ευρώ, και 20 για τους 4.000. Στην ομιλία του έκανε αναφορά και στο πρόβλημα των ενοικίων, που πληρώνουν ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικό Σώμα για τη στέγασή τους, 20 και 18 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Δεσμεύτηκε για την κατάργηση του επίμαχου άρθρου για το ΤΕΑΠΑΣΑ, ενώ ιδιαίτερο βάρος φαίνεται πως δίνει στην εκπαίδευση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του, αλλά και τις συνθήκες υγιεινής. Αναφερόμενος στην τρομοκρατία ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Βουλή όφειλε το 2002, αλλά και τώρα οφείλει, να συζητήσει τα πολιτικοκοινωνικά αίτια του φαινομένου της τρομοκρατίας και να μην αντιμετωπίζει το ζήτημα μόνο με αστυνομικά μέτρα. Τέλος ο κύριος Πανούσης είπε ότι οι επιτυχίες ανήκουν στην ΕΛ.ΑΣ. και το Π.Σ, ενώ για την όποια αποτυχία θα αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα