Τα νετρίνα «κέρδισαν» το Νόμπελ Φυσικής για τους Τακαάκι Κατζίτα και Άρθουρ Μακ Ντόναλντ

Στους Τακαάκι Κατζίτα και Άρθουρ ΜακΝτόναλντ απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής 2015, για τη δουλειά τους πάνω στα νετρίνα.

BREAKING NEWS The 2015 #NobelPrize in Physics to Takaaki Kajita @UTokyo_news_en and Arthur B. McDonald @queensu pic.twitter.com/ipvzm0EEFN

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October
6, 2015

Ειδικότερα, οι δύο ερευνητές ανακάλυψαν πώς τα νετρίνα μπορούν να αλλάζουν «καταστάσεις»/ «ταυτότητες». Συγκεκριμένα, οι δύο ερευνητές έδειξαν ότι τα νετρίνα μπορούν να αλλάζουν «ταυτότητες»- μια μεταμόρφωση η οποία προϋποθέτει την ύπαρξη μάζας στα νετρίνα. Η εν λόγω ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά στις βαθύτερες λειτουργίες της ύλης και θεωρείται πως μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά στο πώς ο επιστημονικός κόσμος βλέπει το σύμπαν.

Arthur B. McDonald explains the importance of the #NobelPrize awarded discoveries http://t.co/fsboR6CCH9

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2015

Κάποια στιγμή κατά την αλλαγή της χιλιετίας, ο Τακαάκι Κατζίτα παρουσίασε την ανακάλυψη ότι τα νετρίνα από την ατμόσφαιρα μπορούν να αλλάζουν «ταυτότητες», στον δρόμο τους προς τον ανιχνευτή Super-Kamiokande στην Ιαπωνία. Στο μεταξύ, ερευνητική ομάδα στον Καναδά, υπό τον Άρθουρ ΜακΝτόναλντ, ήταν σε θέση να επιδείξει πως τα νετρίνα από τον Ήλιο δεν εξαφανίζονταν στον δρόμο προς τη Γη, αλλά «συλλαμβάνονταν» με διαφορετική «ταυτότητα» όταν κατέφθαναν στο Sudbury Neutrino Observatory.

Canadian Arthur B. McDonald ½ #NobelPrize in Physics @queensu pic.twitter.com/luYzftjl0o

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2015

Japanese Takaaki Kajita ½ #NobelPrize in Physics @UTokyo_news_en pic.twitter.com/GNrOzTDEFO

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2015

Σε σχέση με υπολογισμούς σε θεωρητικό επίπεδο όσον αφορά στον αριθμό των νετρίνων, μέχρι και τα 2/3 αυτών παρέμεναν «άφαντα» σε μετρήσεις που γίνονταν στη Γη. Ο εν λόγω γρίφος έχει πλέον εξηγηθεί, καθώς είναι γνωστό πια ότι τα νετρίνα στην πραγματικότητα «άλλαζαν ταυτότητες»- κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα νετρίνα, που για πολύ καιρό πιστευόταν πως δεν έχουν μάζα, τελικά έχουν, ακόμα και αν αυτή είναι ελάχιστη.

Sudbury Neutrino Observatory detects neutrinos from the Sun. POPULAR INFO: http://t.co/1jMFRYgZWE #NobelPrize pic.twitter.com/qSSX8L6PoN

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2015

Μετά τα φωτόνια, τα νετρίνα είναι τα πολυπληθέστερα σωματίδια του Σύμπαντος, και η Γη βομβαρδίζεται ασταμάτητα από αυτά. Πολλές δημιουργούνται σε αντιδράσεις/ αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην κοσμική ακτινοβολία και την ατμόσφαιρα της Γης, ενώ άλλα παράγονται σε πυρηνικές αντιδράσεις στον Ήλιο. Αμέτρητα δισεκατομμύρια περνούν μέσα από τα σώματά μας κάθε δευτερόλεπτο, και σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει, καθώς είναι τα πλέον «άπιαστα» βασικά σωματίδια που υπάρχουν στη Φύση. Σπανίως αλληλεπιδρούν με οτιδήποτε άλλο, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη μελέτη τους.

Super-Kamiokande, a detector built 1,000 metres below the Earth’s surface detecting atmospheric neutrinos #NobelPrize pic.twitter.com/WMErqjhKf6

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2015

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα