Τα αποδημητικά πουλιά που "επιλέγουν" την Κύπρο και μετατρέπονται σε λιχουδιά. Αντιδράσεις και κέρδη εκατομμυρίων

Τα αποδημητικά πουλιά που “επιλέγουν” την Κύπρο και μετατρέπονται σε γαστρονομική λιχουδιά. Διεθνείς αντιδράσεις και κέρδη εκατομμυρίων

Διεθνείς αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί για μία ακόμη χρονιά η προτίμηση αρκετών Κυπρίων στην κατανάλωση εν είδει γαστρονομικής λιχουδιάς, μικρών αποδημητικών πουλιών. Τα πτηνά, που είναι γνωστά ως «αμπελοπούλια», σερβίρονται ξιδάτα ή βραστά στα κυπριακά εστιατόρια και πωλούνται έως και 80 ευρώ ανά δωδεκάδα ενώ όπως εκτιμάται γενικότερα
η παράνομη αγορά παγιδευμένων πτηνών και το εμπόριο των πτηνών αποφέρει κέρδη περίπου 15εκατ. ευρώ το χρόνο.

Μεταξύ των θυμάτων παράνομης παγίδευσης είναι 152 είδη πτηνών μεταξύ των οπίων περίπου 60 υπό την απειλή της εξαφάνισης, καθώς και πτηνά που δεν θεωρούνται βρώσιμα. Συγκεκριμένα δίχτυα και ξόβεργες στήνονται για τσίχλες μαυροσκούφηδες, κοκκινολαίμηδες, μελισσοφάγους, αηδόνια και ενδημικές κουκουβάγιες θουπιά.

Σημειώνεται πως το κυνήγι με παγίδες απαγορεύτηκε πριν καν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ ενώ και με δεδομένο πως είναι κράτος μέλος οφείλει να απέχει από μη επιλεκτικές μεθόδους παγίδευσης αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πτηνά. Ωστόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν τηρούνται πλέον- αν και σε ισχύ- και έτσι συνεχίζεται η μαζική εξόντωση πτηνών.

Μάλιστα η περυσινή σεζόν ήταν, σύμφωνα με δηλώσεις της Κλαίρης Παπάζογλου, εκτελεστικής διευθύντριας του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου (εταίρου της διεθνούς οργάνωσης Birdlife International) στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η χειρότερη περίοδος σε ό,τι αφορά τα επίπεδα παράνομης παγίδευσης πτηνών. Ο σύνδεσμος εντόπισε πασσάλους για παράνομα δίχτυα που εκτείνονταν σε συνολικό μήκος 16 χιλιομέτρων, περισσότερες από 6.000 ξόβεργες και κλαδιά καλυμμένα με κόλλα.

Όλη αυτή η “επιχείρηση” εκτιμάται πως αντιστοιχεί, σύμφωνα με τον σύνδεσμο σε περισσότερα από 2εκατ. πτηνά που πιθανότατα σκοτώθηκαν.

Όπως προειδοποιεί ο Σύνδεσμος χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων, η Κύπρος θα επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε τη δεκαετία του 90, όταν σε κάθε σεζόν σκοτώνονταν 10 εκατομμύρια πουλιά.

Με πληροφορίες από Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου και από in.gr
Keywords
Αναζητήσεις
τσιχλα πτηνο βικιπαίδεια, αμπελοπούλια βικιπαιδεια
Τυχαία Θέματα