Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου



Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί

Συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί χθες, Δευτέρα. Ο επίτροπος επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη μπορεί «να ανοίξει» ο δρόμος για μία συνολική λύση», δείχνοντας
ουσιαστικά ότι ετοιμάζεται μία λύση – πακέτο για χρέος, πλεονάσματα, αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να γίνει από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης και ότι έχει επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης.

2) Πρόταση Τσακαλώτου για χαμηλά πλεονάσματα μετά το 2018

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου έστειλε μήνυμα σε όσους ζητούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα λέγοντας ότι δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική να μας ζητούν να νομοθετήσουμε από τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020, προσθέτοντας ότι συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά όχι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Ο κ.Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ ζητεί προκαταβολικά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2019-2020, εφόσον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ. Ακόμα, σημείωσε ότι όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, διαπιστώθηκε στις διαπραγματεύσεις ένα κενό, λόγω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που ξεκινά το 2017. Για το χρέος είπε ότι η κυβέρνηση θέλει μετά τις 5 Δεκεμβρίου να δέσουν μαζί οι τρεις οντότητες, ώστε να έχει το ΔΝΤ τόσο τα μέτρα για το χρέος, όσο και τα δημοσιονομικά για να πάρει τις αποφάσεις του.

3) Άρχισαν οι εκδηλώσεις εις μνήμην του Κάστρο. Στην Κούβα ο πρωθυπουργός

Για την Κούβα αναχώρησε o Αλέξης Τσίπρας για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις εις μνήμην του ιστορικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει ωστόσο να παρευρεθεί στην κηδεία που θα λάβει χώρα την Κυριακή, ενώ πολλοί είναι και οι ηγέτες χωρών που δεν θα επισκεφτούν την χώρα, όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Μπάρακ Ομπάμα. Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλέστηκε επιβαρυμένο πρόγραμμα, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του δεν εξήγησε τους λόγους που δεν θα παραστεί.

4) Ορκίστηκε το νέο ΕΣΡ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΕΣΡ η ορκωμοσία των νέων μελών, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, καθώς και του γγ Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου, την Τρίτη. «Είμαι σίγουρος ότι το νέο ΕΣΡ θα μπορέσει να αντιπαρέλθει άνετα τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις» είπε, κλείνοντας, ο πρόεδρος της Βουλής.

5) Στη φυλακή οι τρεις από τους τέσσερις βασανιστές του Αιγύπτιου Ουαλίντ Ταλέμπ

Στην φυλακή οδηγούνται πλέον οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους για τα βασανιστήρια στον Αιγύπτιο εργάτη Ουαλίντ, τον Νοέμβριο του 2012, στη Σαλαμίνα. Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η δίκη στο Εφετείο Πειραιά και ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, έπειτα από διαδικασίες που διήρκεσαν σχεδόν οχτώ ώρες.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα