Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

(1) Ώρα Βρυξελλών για τη Μ.Βρετανία

Στις 4μμ (ώρα Ελλάδος) ξεκινούν οι διήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με πρώτο θέμα την ατζέντα το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία που φέρνει το «διαζύγιο» της με την ΕΕ. Ήδη την Τετάρτη τόσο η κυβέρνηση Κάμερον όσο και το «στρατόπεδο»
υπέρ του Brexit έκαναν εκ νέου ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να βιαστούν για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Οι δε Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι κατά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο έστειλαν μήνυμα στο Λονδίνο πως αναμένουν το επίσημο αίτημα με την επισήμανση πως αναμένουν το σχετικό αίτημα πως η χρονοτριβή δεν είναι αποδεκτή. Στην ατζέντα των συζητήσεων υπάρχουν και άλλα ζητήματα προς συζήτηση όπως το μεταναστευτικό, η απασχόληση, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις αλλά και οι εξωτερικές σχέσεις υπό το πρίσμα και της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ πριν την σύνοδο κορυφής του χωρών-μελών του τελευταίου στις 8-9 Ιουλίου.

(2) Τα τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα

Ευκαιρία για κατ' ιδίαν συναντήσεις θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Στο πρόγραμμα των συναντήσεων του ξεχωρίζουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, την πρόεδρο της Ομάδας της ευρωαριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ και τους συμπροέδρους των Πρασίνων. Ιδιαίτερα αξία όμως έχει και η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα- αν και μόνο ως παρατηρητής- στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος της στήριξης του οποίου έχει απολαύσει σε υπερθετικό βαθμό τους τελευταίους κυρίως μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

(3) Εκλογές μέσω ...Γερμανίας ζητάει ξανά ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε το πρωί για την βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αφήνοντας ωστόσο στην Αθήνα ένα νέο αίτημα για εκλογές. Μόνο που αυτή τη φορά, διατυπώνεται μεσώ ...Γερμανίας με συνέντευξη που έδωσε και δημοσιεύεται επίσης σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt όπου και επαναλαμβάνει το βασικό του επιχείρημα πως η χώρα έχει ανάγκη από νέες εκλογές γιατί κάθε ημέρα που αυτή η κυβέρνηση μένει στην εξουσία, η ζημιά μεγαλώνει.

(4) Προειδοποίηση από την τρόικα: Ποιο Brexit; Εφαρμόστε το πρόγραμμα

Σήμα για επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων, που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης λόγω της αβεβαιότητας του Brexit -που δημιουργεί σε όλη την ΕΕ- στέλνει η Κομισιόν στην Αθήνα. «Δεν υπάρχει λόγος τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να υλοποιηθούν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, να μην προχωρήσουν μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο», τόνισε νωρίτερα κοινοτική πηγή που παρακολουθεί στενά το ελληνικό πρόγραμμα.

«Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα», ανέφερε ή ίδια πηγή για να προσθέσει με νόημα ότι «η υπομονή θα είναι μικρότερη», ενώ ακόμη και αν υπάρχουν συνέπειες λόγω της Βρετανικής αποχώρησης οι θεσμοί «δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής».

(5) Χειρόφρενο σε τρένα και προαστικό

Τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τους εργαζομένους σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο. Οι κινητοποιήσεις γίνονται καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, θα πραγματοποιηθούν 05.00 - 08.00, 13.00 - 16.00 και 21.00 - 00.00, την Τρίτη 28, την Τετάρτη 29, την Πέμπτη 30 Ιουνίου και την Τρίτη 5 Ιουλίου. Τις ημέρες αυτές αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα