Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου



Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Ο Ομπάμα έφυγε αλλά άφησε εντυπώσεις

«Γεια σας» και «καλησπέρα». Με ελληνικό χαιρετισμό αλλά και με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» από το Αξιον Εστί, ξεκίνησε την ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Αμερικανός
πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Μπορούσε κανείς να καταλάβει πολλά για την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα, πριν καν εμφανιστεί στη σκηνή. Την ώρα που το θέατρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος γέμιζε ασφυκτικά, στο κέντρο της σκηνής δέσποζαν τρείς πελώριες σημαίες: Η αμερικάνικη, την ελληνική και η ευρωπαϊκή. Η σημερινή ομιλία εξάλλου, έπρεπε να είναι πολλά πράγματα: Tοπική και διεθνής ταυτόχρονα, ενωτική αλλά και καθησυχαστική σε σχέση με την επερχόμενη Προεδρία του Τράμπ,στιβαρή αλλά και αρκετά ανάλαφρη για να ικανοποιήσει ένα κοινό διψασμένο για έμπνευση και ελπίδα.

To «Ζήτω η Ελλάς» συνεπήρε τον κόσμο. Η HuffPost Greece επέλεξε τα 24 σημεία της ομιλίας Ομπάμα που χειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Ο Ομπάμα το απόγευμα της Τετάρτης αναχώρησε για τον επόμενο σταθμό του τη Γερμανία όπου θα συναντηθεί με την Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

2) Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί είπε για το Κυπριακό στον Τσίπρα ο Αναστασιάδης

Ο Ομπάμα έφυγε και λίγες ώρες αργότερα το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά υπάρχουν ακόμα διαφορές, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα για ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού στην Ελβετία- συμπληρώνοντας πως «τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί τώρα».

Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την εξεύρεση «μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ, μιας λύσης στην κατεύθυνση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3) 43 χρόνια «Εδώ Πολυτεχνείο»

Πάντα επίκαιρο το μήνυμα της επετείου ακόμη και εάν πέρασαν 43 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου.

«Ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα άντλησης πολλαπλών διδαγμάτων», χαρακτηρίζει την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την 17η Νοέμβρη του 1973, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου κορυφώνονται οι εορτασμοί και θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ως γνωστόν για το φόβο των επεισοδίων, τα οποία όπως φαίνεται έχουν καθιερωθεί, θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Επίσης θα σημειωθούν και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε η Τροχαία στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

4) Παράνομες οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ σε Ψυχικό, Φιλοθέη, Νέο Βουτσά, Δελφούς

Η 7μελής σύνθεση του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ’ αριθμ. 2334-2337/2016 αποφάσεις της και με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ, έκρινε παράνομο τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ σε 4 περιοχές της χώρας. Πρόκειται για την Φιλοθέη, το Ψυχικό και τον Νέο Βουτσά στην Αττική, καθώς και για τους Δελφούς , οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ των οποίων κρίθηκαν μη νόμιμα, από την 8η Ιουνίου του 2016 και εντεύθεν, δηλαδή από την ημέρα συζήτησης των υποθέσεων στο ακροατήριο της 7μελούς σύνθεσης του Β’ Τμήματος του ΣτΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών έγινε χωρίς να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (νόμος 3852/2010), αλλά ούτε λήφθηκε υπόψη η γνώμη του κάθε δήμου ή κοινότητας.

Κατά τους συμβούλους Επικρατείας, οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν σημαίνουν ότι πρέπει να επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων των 4 αυτών περιοχών...

5) Τι θα κάνει τελικά η Μέρκελ, θα είναι και πάλι υποψήφια;

Λίγο υπομονή και θα το μάθετε αφού την Κυριακή που μας έρχεται αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία στις βουλευτικές εκλογές του 2017, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο όμιλος ΜΜΕ Redaktionsnetzwerk Deutschland.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα