Στουρνάρας: Το 2014 είμασταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ευρωζώνη

«Η αβεβαιότητα αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας και την μεγαλύτερη απειλή να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος και η European Real Estate Society.

Όπως είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, τα δύο τρίμηνα του 2014, η ελληνική οικονομία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη, ενώ τόσο το 2013 όσο και το 2014, τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα του παρελθόντος που αποτέλεσαν τα βασικά αίτια της κρίσης, δηλαδή το πρωτογενές έλλειμμα του κράτους και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είχαν μετατραπεί ήδη σε πλεονάσματα.

Παράλληλα, μίλησε για τις επενδύσεις σε οικιστικά και σε επαγγελματικά ακίνητα, ξενοδοχειακές μονάδες, αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία υψηλών προδιαγραφών, λέγοντας πως μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια ακινήτων. Χαρακτηριστικά είπε: «Εξαιτίας του ύψους των εν λόγω συσσωρευμένων προβληματικών στοιχείων στο ενεργητικό των τραπεζών, η οικονομική ανάπτυξη, αν και αποτελεί τον κατ’ εξοχήν μηχανισμό για την αποκλιμάκωση τους, στην παρούσα συγκυρία στην Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να δρομολογήσει την οριστική επίλυση του οξέος προβλήματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος των επισφαλών στοιχείων ενεργητικού απαιτεί ένα ισορροπημένο μίγμα κινήτρων ώστε να αποφεύγονται καταχρηστικές πρακτικές από το δανειστή και παρελκυστικές από τον οφειλέτη».

Τόνισε επίσης, ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας που εκπονήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί έναν οδικό χάρτη στην κατεύθυνση επωφελών ρυθμίσεων, οι οποίες θα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά ώστε να έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά και να μη μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον.
Keywords
Τυχαία Θέματα