Στο ΣτΕ ένστολοι και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί κατά του υπουργού Οικονομικών για το αφορολόγητο επίδομα αλλοδαπής

Nα παραμείνει αφορολόγητο το επίδομα αλλοδαπής, που εισπράττουν οι Έλληνες δημόσιοι λειτουργοί (στρατιωτικοί, καθηγητές, διδάσκαλοι, κ.λπ.) όταν αποσπώνται στο εξωτερικό, ζητάνε με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας 362 ένστολοι (όλων των σωμάτων) και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι στρέφονται κατά του υπουργού Οικονομικών και ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση προσαρμογής του στις δικαστικές αποφάσεις.

Οι προσφεύγοντες ζητάνε να ακυρωθούν όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος
παρελθόντων ετών (από το 1999 και μετά), με τα οποία φορολογήθηκε το επίδομα αλλοδαπής, καθώς έχει κριθεί αφορολόγητο από τα δικαστήρια.

Η υπόθεση βασίζεται σε απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με μία σειρά αποφάσεων της (1853/2015 κ.λπ.) πέρυσι, έκρινε ότι, το επίδομα αλλοδαπής των Ελλήνων δημοσίων λειτουργών, όταν αποσπώνται στο εξωτερικό, είναι αφορολόγητο και οι νόμοι που επιβάλλουν τη φορολόγησή του είναι αντισυνταγματικοί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι, το επίδομα, που καταβάλλεται στους αποσπασμένους στο εξωτερικό, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ειδικές συνθήκες διαβίωσης τους σε άλλες χώρες, «δεν επιτρέπεται κατά τα άρθρα 4 παράγραφος 5 και 78 παράγραφοι 1 και 4 του Συντάγματος, να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, δεδομένου ότι έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα».

Παρά την απόφαση του ΣτΕ το Δημόσιο δεν ανακάλεσε τα εκκαθαριστικά σημειώματα των Δ.Ο.Υ., με αποτέλεσμα 362 δημόσιοι λειτουργοί, να καταθέσουν αιτήσεις, χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές, όπως της ασφάλειας δικαίου, του κράτους δικαίου, της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου προς το κράτος και της ισότητας και καταλήγουν ότι, η αρχή της νομιμότητας επιβάλλει στην διοίκηση την «υποχρέωση ανάκλησης κάθε παράνομης διοικητικής πράξης», ενώ η μη προσαρμογή της Πολιτείας στις δικαστικές αποφάσεις συνιστά κατάχρηση εξουσίας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα