Στο Νο 13 ο Παπαγιάννης στο draft των ανατροπών

Ο Γιώργος Παπαγιάννης έγραψε ιστορία, αφού επιλέχθηκε στο Νο13 από τους Sacramento Kings, προσφέροντάς μία (ακόμα) σπουδαία διάκριση στο Ελληνικό μπάσκετ. Ο διεθνής σέντερ έγινε έτσι το ψηλότερο pick στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ, ξεπερνώντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Παράλληλα, έδωσε συνέχεια στην παράδοση που χτίζει το Ελληνικό μπάσκετ, αφού αυτή ήταν η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που ακούστηκε το όνομα Έλληνα παίκτη στην διαδικασία του Draft!

O "Big George" επιβεβαίωσε πανηγυρικά το Sport24.gr
και τον Νίκο Παπαϊωάννου που είχε γράψει πρώτος για τις πιθανότητες του 19χρονου σέντερ να επιλεχτεί κοντά στην πρώτα 10άδα, αποκαλύπτοντας παράλληλα το έντονο ενδιαφέρον των Sacramento Kings.

Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν θα πάει κατευθείαν στο ΝΒΑ ο Παπαγιάννης ή αν θα μείνει στην Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό. Μία δύσκολη απόφαση, στην οποία πάντως ενδέχεται να παίξει ρόλο το γεγονός ότι οι Kings διαθέτουν ήδη τρεις σέντερ: Τους DeMarcus Cousins, Willie Cauley-Stein (Νο6 στο περσινό ντραφτ) και Κώστα Κουφό.

Από εκεί και πέρα, εντυπωσιακό ήταν και το γεγονός ότι επιλέχθηκαν 14 International παίκτες στον πρώτο γύρο του ντραφτ (παίκτες δηλαδή που δεν γεννήθηκαν στις ΗΠΑ) επίδοση-ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ! Εννέα από αυτούς μάλιστα ήταν Ευρωπαίοι, με τους Ben Simmons (Αυστραλός, Νο1), Jakob Poeltl (Αυστριακός, Νο 9) και Domantas Sabonis (Λιθουανός – No11) να λογίζονται από τους Αμερικανούς ως παίκτες Κολεγίων και όχι ως Intenational παίκτες.

No Deal οι Celtics, βόμβα με Ibaka από τους Thunder!

Κακά τα ψέματα βέβαια, όλος ο κόσμος περίμενε να δει τί θα έκαναν οι Celtics. Βασικά όλοι περίμεναν να δουν ποιόν παίκτη θα έπαιρναν μέσω ανταλλαγής για χάρη του Νο3 στο ντραφτ. Και η αλήθεια είναι ότι πάλεψαν πολύ για να βρουν τον παίκτη που έψαχναν, κυνηγώντας κυρίως τον Jimmy Butler. Οι συζητήσεις όμως δεν οδήγησαν πουθενά. Όπως δεν οδήγησαν πουθενά και οι συζητήσεις των Bulls με τους Wolves για τον Butler, αφού η Minnesota δεν ήθελε να βάλει στο πακέτο για τον Butler τον Zach LaVine παρέα με το Νο5.

Τελικά ωστόσο η βόμβα δεν άργησε να έρθει. Μόνο που ήρθε από την πλευρά των Thunder, οι οποίοι έστειλαν τον Serge Ibaka στους Orlando Magic, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τον Victor Oladipo, τον Ersan Ilyasova και τον Domantas Sabonis (Νο11 στο ντραφτ)! Κάπως έτσι, η Oklahoma City δημιούργησε ίσως το πιο εκρηκτικό δίδυμο γκαρντ στη Λίγκα με τους Russell Westbrook και Oladipo, ωστόσο πλέον θα πρέπει να στηριχθεί πολύ στον Sabonis κάτω από τα καλάθια. Όσο για τους Magic; Η τριάδα Nikola Vucevic, Aaron Gordon και Serge Ibaka κάτω από τα καλάθια σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον!

Στο Νο1 ο Simmons, πανικός από το 3 και μετά, ρίσκαραν πάλι οι Bucks!

Όλος ο κόσμος ήξερε ποιοί παίκτες θα “έφευγαν” στις δύο πρώτες θέσεις: Ben Simmons στο Νο1 για τους Sixers και Brandon Ingram στο Νο2 για τους Lakers. Το θέμα ήταν τί θα γινόταν από εκεί και πέρα. Και η αλήθεια είναι πως οι Celtics φρόντισαν να κάνουν... πανικό. Αν και πολύς κόσμος περίμενε από αυτούς να διαλέξουν κάποιον γκαρντ, εν τέλει οι “Κέλτες” επέλεξαν τον Jaylen Brown. Ένα pick αργότερα, οι Suns βρέθηκαν στο δίλημμα “Dragan Bender Vs. Marquese Chriss” και επέλεξαν τον πρώτο. Τελικά όμως πήραν και τον δεύτερο! Πώς τα κατάφεραν; Στέλνοντας τα δικαιώματα του Bogdan Bogdanovic (της Φενέρ), το Νο 13 και το Νο 28 στους Kings για χάρη του Νο 8, όπου και επέλεξαν τον Chriss. Ναι, για όποιον το ξέχασε ήδη, στο Νο13 οι Kings επέλεξαν τον Γιώργο Παπαγιάννη, ενώ στο Νο 28 πήραν τον Skal Labissiere, ο οποίος πριν το draft λογιζόταν από πολλούς ως lottery pick. Για την ακρίβεια, αν το Sacramento επέλεγε στο Νο13 τον Labissiere και τον Παπαγιάννη στο Νο28 δεν θα έκανε στον κόσμο καμία εντύπωση. Αυτό δείχνει ωστόσο πόσο πολύ πιστεύουν οι Kings στον Έλληνα σέντερ.

Από το Νο5 μέχρι το Νο 9 πάντως η αλήθεια είναι ότι όλα κύλησαν φυσιολογικά. Μέχρι να έρθουν δηλαδή οι Bucks και να επιλέξουν στο Νο 10 τον Αυστραλό Thon Maker, αιφνιδιάζοντας τους πάντες! Ο Maker ενδέχεται να έχει το μεγαλύτερο ταβάνι, αλλά και το χαμηλότερο... υπόγειο, στο φετινό ντραφτ, αφού είναι ένας τύπος με ύψος 2.15 μέτρα που αγωνίζεται στην περιφέρεια. Κοινώς, αν οι Bucks πιάσουν το... τζακ ποτ, τότε θα μπορούν να έχουν στο παρκέ μία πεντάδα με τον ύψους 2.11 μέτρων Γιάννη Αντετοκούνμπο στην θέση του πόιντ γκαρντ και τον ύψους 2.15 μέτρων Maker σε θέση σμολ φόργουορντ!

Ο Maker ουσιαστικα΄ξεκίνησε για τα καλά τον χορό των International παικτών, αφού ακολούθως επιλέχθηκαν οι Sabonis (Νο 11), Παπαγιάννης (Νο 13), Juan Hernangomez (No 15) και Guerschon Yabusele (Νο 16), πριν έρθει η ώρα των Ante Zizc (Νο 23), Timothe Luwawu (Νο 24) και Furkan Korkmaz (Νο 26). Και, κάπως έτσι, το τέλος του πρώτου γύρου βρήκε 14 International παίκτες να έχουν επιλεγεί!

Πολλές “βουτίες”, πολλοί Γάλλοι, πολλή... Mega Leks

Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς ήταν βέβαια πως πολλοί παίκτες κατέληξαν πολύ χαμηλότερα από ότι περίμεναν. Παίκτες δηλαδή όπως ο Skal Labissiere, ο οποίος στο ξεκίνημα της σεζόν θεωρείτο Top-5 pick, πριν το ντραφτ θεωρείτο Top-15, αλλά κατέληξε στο Νο 28! Τουλάχιστον αυτός επιλέχθηκε στον πρώτο γύρο όμως, σε αντίθεση με τον Deyonta Davis, ο οποίος από εκεί που θεωρείτο σίγουρο ότι θα κατέληγε ψηλά, έπεσε στο Νο31. Ο Davis μάλιστα εκνευρίστηκε τόσο πολύ, που κάποια στιγμή αποχώρησε από την αίθουσα! Μικρότερες εκπλήξεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν επίσης οι “πτώσεις” των Furkan Korkmaz και Timothe Luwawu, που σε κάποια mock drafts ήταν μέσα στην πρώτη 15αδα, αλλά έπεσαν στο Νο 26 και το Νο 24 αντίστοιχα.

Στον αντίποδα βέβαια, παίκτες όπως ο Παπαγιάννης, ο Hernangomez και ο Yabusele βίωσαν το αντίθετο σενάριο, αφού και οι τρεις θεωρούντο στην καλύτεροι περίπτωση ότι θα καταλήξουν μεταξύ του Νο20 και του Νο 30, αλλά όλοι βρέθηκαν μεταξύ του Νο13 και του Νο 16!

Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον είχε και το γεγονός ότι επιλέχθηκαν 5 Γαλλοι στο draft! Ο λόγος για τους Yabusele (No 16), Luwawu (No 24), David Michineau (No 39) Isaia Cordinier (No 44), Petr Cornelie (No 53), αλλά και τρεις παίκτες της Mega Lecs (Luwawu, Ivica Zubac στο Νο 32 και Rade Zagorac στο Νο 35), σε μία ακόμα απόδειξη ότι ο Σερβικός σύλλογος έχει χτίσει πλέον την δική του παράδοση στο draft.

Οι σημαντικότερες ανταλλαγές της βραδιάς

- Οι Pacers απέκτησαν τον Thaddeus Young από τους Nets, στέλνοντας στο Brooklyn το Νο 20 (Caris LeVert).

- Οι Suns έστειλαν τον Bogdan Bogdanovic, το Νο13 (Γιώργος Παπαγιάννης) και το Νο 28 (Skal Labissiere) και ένα μελλοντικό ντραφτ πικ δεύτερου γύρου στους Kings για το Νο8 (Marquesse Chriss)

- Οι Thunder παραχώρησαν με ανταλλαγή τον Serge Ibaka στους Orlando Magic για χάρη των Victor Oladipo, Domantas Sabonis

- Οι Celtics έστειλαν το Νο31 και το Νο 35 στους Grizzlies για χάρη εντός draft pick πρώτου γύρου στο draft του 2019.

- Οι Warriors πήραν το Νο 38 (Pat McCaw) από τους Bucks, στέλνοντας χρήματα στους Bucks για αντάλλαγμα

- Οι Clippers έστειλαν τον Cheick Diallo (Νο 33) στους Pelicans για τους David Michineau (Νο 39) και Diamond Stone (No 40)

- Οι Jazz έστειλαν στους Nets το Νο 42 (Isaiah Whitehead) για το το Νο 55 (Marcus Paige)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα