Ποιους θα δει ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Μέρκελ και Μακρόν θα συναντήσει ο Αλέξη Τσίπρας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Οι συναντήσεις αυτές, και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup, θεωρούνται «κλεισμένες» σε αντίθεση με μία συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι θα πρέπει να υπάρξει μία λύση στο θέμα του χρέους η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα το ΔΝΤ να συντάξει θετική έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και την ΕΚΤ να μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό στο Μαξίμου θεωρούν πως αποτελεί «μετάθεση του προβλήματος» η πρόταση το ΔΝΤ να μείνει τεχνικός σύμβουλος και να αποφασίσει μετά τις εκλογές στην Γερμανία αν θα συμμετέχει και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ ενδιαφέρον έχει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα που είναι η μόνη επίσημη συνάντηση.

Στο ΝΑΤΟ η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά. Το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις ελληνικές θέσεις, πρέπει να συνδέει - σε ισότιμη βάση - τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική ασφάλεια, συνεισφέροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται σε ενα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας. Παράλληλα η Ελλάδα προωθεί την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα