Στην Βουλή τα προαπαιτούμενα

Οι συνολικά 11 δημόσιες εταιρίες που θα μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ ΑΕ ένα νέο μίνι ασφαλιστικό με περικοπές οι οποίες θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 74,72 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία και η σύσταση και λειτουργία δευτερεύουσας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που απαιτούσαν νομοθετική ρύθμιση και συνδέονται με την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στο πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής, στην Βουλή θεσμοθετούνται νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις
για τουριστικά καταλύματα, ελευθέρους επαγγελματίες, ενώ θα μειωθεί η έκπτωση για όσους εξαγοράζουν πλασματικά έτη εργασιακού βίου με συνολική εξοικονόμηση 74,72 εκ ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται:

-Η υπαγωγή των τουριστικών επιχειρηματιών (που δεν είναι ταυτόχρονα και αγρότες) που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων στο συντελεστή 20% (δηλαδή την "μεταφορά " τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ) όσον αφορά την εισφορά που θα καταβάλλουν για την κύρια ασφάλιση τους επί του δηλωτέου εισοδήματος τους από 1.1.2017 (σ.σ. αντί της καταβολής 20% το 2022 όπως θα ίσχυε εάν η συγκεκριμένη κατηγορία παρέμενε στον ΟΓΑ).

- Η υπαγωγή των αγροτών αλλά και των νέων επιστημόνων (πχ μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων ) με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ. αντί της σταδιακής μετάβασης τους στο 6,9% από 1.1.2019).

-Ο περιορισμός της έκπτωση κατ' έτος για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων από το 15% που ισχύει σήμερα στο 2%.
Στο δεύτερο κεφάλαιο προβλέπεται ότι στο τέταρτο κλάδο του υπερταμείου την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ θα ενταχθούν συνολικά 11 εταιρίες σε δύο ομάδες.

Συγκεκριμένα το κείμενο του νόμου προβλέπει ότι στην ομάδα Β των δημοσίων επιχειρήσεων που θα ενταχθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΔΗΣ ΑΕ θα ενταχθούν έξι ΔΕΚΟ : η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.,η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α. Ε ,οι . ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (ΚτΥπ Α.Ε.) η ΕΛ.Β.Ο., Α.Β.Ε. η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και η Δ.Ε.Η. Α.Ε. κατά ποσοστό 34% από το 51% που κατέχει το δημόσιο αφού το υπόλοιπο το 17% αναμένεται να διατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση.

Με βάση το τεχνικό μνημόνιο στην ομάδα Α εταιριών που θα ενταχθούν στην ΕΔΗΣ ΑΕ ΑΕ περιλαμβάνονται ο ΟΑΣΑ ,ο ΟΣΥ ,οι ΣΤΑΣΥ , ο ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ.

Σε σχέση με την συμφωνία του Ιουνίου το νομοσχέδιο εξαιρεί από την ένταξη στην ΕΔΗΣ τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΑΒ
Σε ένα τρίτο εκτενές κεφάλαιο προβλέπεται το άνοιγμα της αγοράς ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (όπου η Δημόσια Ηλεκτρική εταιρία έχει προνομιακή θέση διαχειριζόμενη αποκλειστικά τον φθηνό λιγνίτη).

Διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει την επέκταση μέχρι και 10 χρόνια της σύμβασης εκμίσθωσης τροχαίου υλικού από την ΓΑΙΑΟΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ( η προηγούμενη έχει λήξει από τις 24 Ιουνίου ) ώστε να προχωρήσει και η εκχώρηση δικαιώματος δρομολογίων από την κρατική ιταλική εταιρείας σιδηροδρόμων Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.a η οποία προκρίθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ως ο πλειοδότης για το 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι τιμήματος 45 εκ ευρώ.

Το νομοσχέδιο, εισάγεται προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση, τις τροποποιούμενες διατάξεις, την έκθεση δημόσιας διαβούλευσης κλπ.

ΠΗΓΗ: NEWS247

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα