Στην Κω το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη φιλοξενία των μεταναστών. Κακή ιδέα λέει η Αστυνομία και το Λιμενικό Δωδεκανήσου

Το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να καταπλεύσει στην Κω, με 110 άτομα πλήρωμα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δυναμικότητας 2.000 - 2.500 θέσεων, όπου θα φιλοξενήσει προσωρινά μετανάστες για περίπου 15 ημέρες.

Το συγκεκριμένο πλοίο πιθανότατα θα αντικατασταθεί στη συνέχεια με άλλο.

Ωστόσο οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί της Δωδεκανήσου εκφράζουν με ανακοίνωσή τους προβληματισμούς τους για τη φιλοξενία των μεταναστών επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή εγκυμονεί
κινδύνους.

Ειδικότερα όπως λένε η πρωτοβουλία αυτή εγκυμονεί πολύπλευρους κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των μεταναστών και του πληρώματος (φωτιά, διενέξεις μεταξύ διαφόρων εθνικοτήτων κ.α), όσο και των ένστολων (ΕΛ.ΑΣ, Λ.Σ), που θα κληθούν να υλοποιήσουν το εγχείρημα.

«Η πείρα μας έχει δείξει ότι η πολυήμερη παραμονή αλλοδαπών διαφόρων εθνικοτήτων σε κλειστούς χώρους δημιουργεί εντάσεις τις οποίες στον ιδιότυπο χώρο ενός πλοίου δύσκολα αντιμετωπίζονται» αναφέρουν και ζητούν την άμεση μεταφορά των μεταναστών από τη νήσο Κω με το συγκεκριμένο πλοίο σε οργανωμένες ανοικτές δομές της ηπειρωτικής χώρας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ταυτοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία της Μεσογείου. Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία GDYNIA της Πολωνίας, διαθέτει 4 κύριες μηχανές, 12 καταστρώματα και τα πιο σύγχρονα μέσα πλοήγησης και ασφάλειας, ενώ η πολυτέλεια και η εξυπηρέτηση που προσφέρει στα τεράστια σαλόνια του είναι μοναδική.

Διάσωση 582 μεταναστών μέσα σε 24 ώρες

Εν τω μεταξύ το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το τελευταίο 24ωρο προχώρησε στη διάσωση 582 παράτυπων σε 21 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν σε θαλάσσιες περιοχές των νησιών Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Κω και Ρόδου

Επίσης εγκαταλειμμένοι στην ακατοίκητη νήσο Περιστέρα, βόρεια της Αλοννήσου, εντοπίστηκαν 53 Σύριοι μετανάστες από τη Λιμενική Αρχή Σκιάθου. Ανάμεσα τους οχτώ παιδιά, ηλικίας από 1 ως 6 ετών, και 15 γυναίκες.

Οι μετανάστες εγκαταλείφθηκαν εκεί από δουλέμπορο και για να ειδοποιήσουν ότι βρίσκονται στη νήσο, άναψαν φωτιά με αποτέλεσμα να καούν δύο στρέμματα έκτασης.

Ευτυχώς δεν υπήρχαν δυνατοί άνεμοι γιατί θα είχε επεκταθεί η φωτιά αλλά και οι ίδιοι θα κινδύνευαν να καούν ζωντανοί.

Το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τους και οι άνδρες του Λιμενικού τούς μετάφεραν σε χώρο μπροστά από το δημαρχείο της Αλοννήσου.

Οι 53 Σύριοι μετανάστες αργά τη νύχτα επιβιβάστηκαν στο οχηματαγωγό «EXPRESS SKIATHOS», το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι του Βόλου, όπου στις 4 τα ξημερώματα οι άνδρες της Λιμενικής Αστυνομίας τους παρέδωσαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, για να προωθηθούν μετά τις απαραίτητες ταυτοποιήσεις στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που λειτουργεί στον Βόλο.

Επικοινωνία Τσίπρα με ΟΗΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε την Πέμπτη το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. António Guterres.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Guterres για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να διαχειριστεί τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αυξημένες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Μεταξύ τους, συμφωνήθηκε η περεταίρω συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Gutteres για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να διεθνοποιηθεί το ζήτημα της αύξησης των προσφυγικών ροών, και να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική και άμεση η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων τα οποία έχουν δημιουργηθεί.

Αβραμόπουλος: Ο κόσμος αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση προσφύγων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με «τη χειρότερη κρίση προσφύγων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και η Ευρώπη οφείλει να υποδεχθεί με τρόπο «αξιοπρεπή και πολιτισμένο» τα πρόσωπα που ζητούν άσυλο, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η Ευρώπη είναι οικοδομημένη πάνω στην αρχή της «αλληλεγγύης με αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης», υπενθύμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε (...) είναι να οργανώσουμε το σύστημά μας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με τρόπο αξιοπρεπή, πολιτισμένο και ευρωπαϊκό», πρόσθεσε αναφερόμενος στην «ιδιαίτερα επείγουσα» κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και στην κατάσταση σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ουγγαρία.

.@Avramopoulos: Συγχαίρω ελληνικές αρχές για προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση #migrationEU https://t.co/JIJ4WGM40Q

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) August 14, 2015

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα