Οι αλλαγές στο παρά πέντε στην τροπολογία των πλειστηριασμών

Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο περιλαμβάνεται η επίμαχη τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και την ποινή φυλάκισης σε όποιον παρεμποδίσει τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε κάποιες αλλαγές.

Ο υπουργός

Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ανακοίνωσε ότι απαλείφεται η παράγραφος 2 που ορίζει ότι διώκεται αυτεπάγγελτα η απειλή κατά υπαλλήλων πλειστηριασμού ή συμβολαιογράφων.

«Καταθέτω νομοτεχνική βελτίωση με την οποία απαλείφεται από τη συγκεκριμένη τροπολογία η παράγραφος 2 Περί αυτεπάγγελτου στην απειλή διότι κατά τη γνώμη μας η εύρυθμη ολοκλήρωση ενός πλειστηριασμού εξυπηρετείται απολύτως χωρίς την συγκεκριμένη διάταξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κοντονής. Σύμφωνα δε με τον κ. Κοντονή, η κυβέρνηση με την επίμαχη τροπολογία «δεν εισέφερε τίποτε περισσότερο πέρα από την επέκταση της προστασίας των συμβολαιογράφων κατά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».

Η αρχική παράγραφος προέβλεπε την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Μετά τις αλλαγές, η τροπολογία προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία όσων:

ασκούν βία σε συμβολαιογράφους (σ.σ. σήμερα η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως μόνο σε όσους ασκούν βία σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την υπηρεσία τους) παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία (σήμερα ισχύει μόνο για τα Ειρηνοδικεία)

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από πολλές διαβουλεύσεις και αρκετό παρασκήνιο, αφού υπήρχαν αντιδράσεις και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής.

Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι. ΝΔ, ΔΗΣΥ ΚΚΕ ψήφισαν κατά ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Όσο για την ονομαστική ψηφοφορία επί της επίμαχης τροπολογίας, που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, πέρασε με τη θετική ψήφο των 146 παρόντων βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Απουσίαζε ο Μιχελογιαννάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

Επίσης «παρών» ψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων.

Κοντονής: Άλλο πολιτική διαμαρτυρία άλλο βία

«Όποιος δανειολήπτης έχει ενταχθεί στον νόμο Σταθάκη, έχει απόλυτη προστασία» επανέλαβε νωρίτερα ο υπουργόςαπό το βήμα της Βουλής, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης για την επίμαχη τροπολογία που αφορά τους πλειστηριασμούς, και τόνισε ότι αυτοί που δεν προστατεύονται είναι όσοι πήραν υπέρογκα δάνεια και τα έκαναν βίλες.

«Κάνω έκκληση στους δανειολήπτες που έχουν πρόβλημα και δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, να το κάνουν μέχρι τις 31/12/2018 που έχουν την προστασία του νόμου, για να εξαιρεθούν», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για συστηματική παραπληροφόρηση και κατηγόρησε όσους ισχυρίζονται ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ότι σπέρνουν το φόβο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι την Τετάρτη που έγιναν πλειστηριασμοί στο ειρηνοδικείο και αφορούσαν όλοι ιδιωτικές διαφορές, κάποιοι ήταν από κάτω και διαμαρτύρονταν.

«Έβγαινε ένα ακίνητο ύψους 1 εκ 400 χιλιάδες, και κάτω υπήρχαν τύποι που έλεγαν να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός», ανέφερε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Μας κατηγορούν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι υποθάλπτουμε τη βία και τώρα που έρχεται μια διάταξη που θέλει να προστατεύσει αυτόν τον κλάδο (σ.σ. συμβολαιογράφους), λένε δεν θα το ψηφίσουν. Ή είμαστε κατά της βίας ή δεν είμαστε. Γιατί άλλο πολιτική διαμαρτυρία και άλλο βία. Αυτό είναι ανανδρία απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους».

Νωρίτερα, αναβρασμός επικράτησε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους των κυβερνητικών βουλευτών, ορισμένοι εκ των οποίων διατύπωσαν την άποψη ότι με την εν λόγω διάταξη «ενισχύουμε το κίνημα κατά των πλειστηριασμών».

Την απόσυρση της τροπολογίας με την οποία εισάγεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού, που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ζητούσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ για τους πλειστηριασμούς

«Αντί να ασχολείται η κυβέρνηση μόνον με όσους προσπαθούν να παρεμποδίσουν τους πλειστηριασμούς, ας αυστηροποιήσει εδώ και τώρα την παράνομη είσοδο και την καθημερινή πρόκληση καταστροφών σε δημόσιους χώρους από τους κουκουλοφόρους και τους Ρουβίκωνες, αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

«Μια τέτοια τροπολογία θα την ψηφίσουμε και με τα δύο χέρια», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην σχετική ανακοίνωση.

Προπηλακισμό Κουτσούμπα έξω από τη Βουλή

Τον προπηλακισμό από άνδρες των ΜΑΤ, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα έξω από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ κατά των πλειστηριασμών, κατήγγειλε από το βήμα της ολομέλειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης.

«Πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες για τον προπηλακισμό εναντίον του γενικού γραμματέα κόμματος», τόνισε ο κ. Παφίλης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με μέτρα θεραπείας αντί ποινές για ψυχικά ασθενείς και στο οποίο κατατέθηκε η επίμαχη τροπολογία για την οποία το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Ο ίδιος ο κ. Κουτσούμπας, που συμμετέχει στην πορεία του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Έχει χάσει την ψυχραιμία της υλοποιώντας τις επιταγές των τραπεζών, των funds, των κορακιών, όπως τους έλεγε και η ίδια παλιότερα. Υλοποιώντας τις επιταγές τους για πλειστηριασμούς - πρώτης ακόμη κατοικίας - λαϊκών οικογενειών και βέβαια ποινικοποιώντας από σήμερα την δράση όσων αγανακτούν, όσων διαμαρτύρονται, όσων προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή την αδικία».

Τι άλλο ψηφίστηκε

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν επίσης τροπολογίες που αφορούν, την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες καθώς και σε οίκους ευγηρίας, και την αναδρομική εφαρμογή του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, για τις περιπτώσεις πρόσθετων φόρων και με βάση τη νομοθεσία προ του 2017.

Επίσης, στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την χρηματοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με την οποία μειώνεται στα 15 ευρώ, από 50, το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης και μέχρι 75.000 ευρώ, αντί 100.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα, ανά κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων κατ′ έτος.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

Το δικαστήριο διατάσσει το κατάλληλο θεραπευτικό μέτρο για άτομο, που διέπραξε αξιόποινη πράξη, η οποία απειλείται με ποινή στερητική ελευθερίας τουλάχιστο ενός έτους αντί για έξι μήνες εφόσον υφέρπει ο κίνδυνος διάπραξης άλλων ανάλογης βαρύτητας εγκλημάτων σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος. Παράλληλα, ρυθμίζεται ο μέγιστος χρόνος διάρκειας του θεραπευτικού μέτρου και παρέχεται η δυνατότητα άρσης ή αντικατάστασης του μέτρου που επιβλήθηκε με αίτηση του θεραπευμένου.Επιτρέπονται θεραπευτικά μέσα απαραίτητα για τη θεραπεία όπως χορήγηση αδειών και εξόδων και μέσα αυξημένης ψυχιατρικής φροντίδας και ασφάλειας -προστατευτική απομόνωση και σωματικός περιορισμός- ενώ απαγορεύεται απολύτως μέτρα όπως στείρωση ή λοβοτομή.Θεσπίζονται νέες ρυθμίσεις για το συναινετικό διαζύγιο και ορίζεται ότι ο γάμος μπορεί να λυθεί και με συμφωνία μεταξύ των συζύγων. Η λύση του γάμου βεβαιώνεται με τη σύνταξη σχετικής συμβαιολογραφικής πράξης.Κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο, η ανταίτηση μπορεί να ασκηθεί και προφορικά.Τροποποιούνται οι διατάξεις και προσδιορίζονται οι περιπτώσεις καθώς και η σχετική διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά τον έλεγχο της συγκομιδής εγκεκριμένου καλλιεργητή βιομηχανικής κάνναβης.Παρέχεται η δυνατότητα παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία για την υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο κατά την εκδίκαση εγκλημάτων κατά ζώων συντροφιάς.
Keywords
Τυχαία Θέματα