Σταθάκης: Δεν υπάρχουν λεφτά για τις δόσεις Ιουλίου-Αυγούστου στην ΕΚΤ

Χωρίς λεφτά η χώρα για τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου, που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στην ΕΚΤ, όπως παραδέχεται ο ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο ιρλανδικό δίκτυο RTE. Αν και δήλωσε ότι μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία είναι εκτός συζήτησης, είπε ότι η Ελλάδα
δεν έχει τα χρήματα για να αποπληρώσει δύο δόσεις στην ΕΚΤ, ύψους 7,6 δισ. Ευρώ, τους δύο αυτούς μήνες.

«Η Ελλάδα είχε τους δικούς της πόρους με τους οποίους μπόρεσε να καλύψει τις πρόσφατες αποπληρωμές, αλλά αυτές οι πηγές ήταν περιορισμένες. Όπως γνωρίζετε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη αποπληρωμή προς την ΕΚΤ, η οποία είναι προφανές ότι είναι πέρα από τα διαθέσιμά μας», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας παρόλα αυτά ότι μία χρεοκοπία είναι εκτός συζήτησης.

Υπογράμμισε δε ότι το τελευταίο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας ελήφθη τον περσινό Ιούλιο και ότι το 93% των κεφαλαίων που έλαβε η χώρα «πήγαν» σε αποπληρωμές χρεών.

Στη συνέντευξή του, ο κ.Σταθάκης τόνισε παράλληλα ότι «η αθέτηση πληρωμής της δόσης του δανείου στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, θα προκαλέσει «τεράστια αστάθεια» στη χώρα με «πολύ, πολύ αρνητικά αποτελέσματα».

Οπως επισημαίνει το RTE, ο κ.Σταθάκης παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιχειρήσει τη σύνδεση της αποπληρωμής του δανείου με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ. Τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα καθώς ΕΕ και ΔΝΤ εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιημένοι από τη λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της χώρας.

«Θα υπάρξει μεγάλη αστάθεια στην ελληνική οικονομία, όλοι οι θετικοί δείκτες θα εξαφανιστούν. Τα αποτελέσματα θα είναι πολύ αρνητικά», εκτίμησε ο κ.Σταθάκης.

«Η ιδέα είναι πολύ απλή: Πρέπει να εργαστούμε να βρούμε την σωστή λύση, αντί να εξετάζουμε τα διάφορα αρνητικά σενάρια. Θα έχει αρνητική επίδραση αυτό σε όλη την Ευρώπη γιατί θα υπάρξει γενική αστάθεια και κανείς δεν το θέλει αυτό. Θα πληρώσουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας. Δεν υπάρχει θέμα αθέτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα