Στα «χαρακώματα» Βέλγιο-Γαλλία για την κοπή ευρω-νομίσματος με αφορμή τα 200 χρόνια από τη μάχη του Βατερλό

Ενωμένη Ευρώπη; Ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Γιατί όπως φαίνεται αντί οι παλιές αντιπαλότητες να παίρνουν τη θέση της στην ιστορία και σιγά-σιγά να «σβήνουν» φαίνεται πως κάποια πράγματα δεν ξεχνιούνται και τόσο εύκολα. Κάποιοι μάλιστα έχουν διάθεση να ανοίξουν παλιές πληγές. Και όχι δεν αναφερόμαστε στις γερμανικές αποζημιώσεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Βελγίου άρχισε να σκέφτεται την κοπή ενός νομίσματος στο οποίο οι απεικονίσεις θα σχετίζονταν με τη μάχη του Βατερλό,
μεγάλος ηττημένος της οποίας ήταν φυσικά η Γαλλία και Ναπολέων Βοναπάρτης. Η αντίδραση από πλευράς της Γαλλίας ήταν άμεση, η οποία έσπευσε να επισημάνει πως μια τέτοια κίνηση ουσιαστικά θα συνιστούμε μια ανώφελη αναβίωση, παλιών διχασμών μεταξύ χωρών που σήμερα μετέχουν στην ΕΕ, προκαλώντας πιθανότατα εντάσεις.

Το Βέλγιο όμως δεν έκανε πίσω. Αντιθέτως φρόντισε να εκμεταλλευτείτε ένα κενό στους κανονισμούς της Ευρωζώνης- που επιτρέπει υπό ειδικές προϋποθέσεις την κοπή νομίσματος και εφόσον αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο εντός της χώρας- προκειμένου να προχωρήσει κανονικά με τη έκδοση του νομίσματος για την επέτειο στις 18 Ιουνίου, των 200 ετών από την ιστορική μάχη.

Ο «πόλεμος» του νομίσματος, η απεικόνιση και η αξία του

Η μια όψη του νομίσματος θα κοσμείται από το Λιοντάρι του Βατερλώ- το μνημείο που έχει αναγερθεί στο πεδίο της μάχης- η άλλη από μια συμβολική αναπαράσταση των θέσεων των στρατευμάτων.

Έτσι προχωρά στην κοπή 7.000 νομισμάτων αξίας όμως όχι 2 ευρώ αλλά 2,5 ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε συναλλαγές σε καταστήματα εντός του Βελγίου, τα οποία όμως παράλληλα αναμένεται να έχουν υψηλή αξία για τους συλλέκτες. Γι αυτό και θα διατίθενται και σε ειδική θήκη έναντι όμως του ποσού των 6 ευρώ.

Η ένταση μεταξύ των δυο χωρών ως ήταν αναμενόμενο συνεχίζεται εκατέρωθεν δηλώσεις αλλά και δημοσιεύματα, όπως για παράδειγμα των New York Times που έχουν ταχθεί υπέρ των Γάλλων.

Φωτιά όμως έχουν πάρει και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter με πολύ χαρακτηριστικές αναρτήσεις όπως αυτή στην διαβάζουμε: «Στο Βέλγιο, μια εύθραστη χώρα η οποία σπαράσσεται από τις δικές της γλωσσικές διαιρέσεις, που το μνημείο της είναι ένα μικρό αγόρι που ουρεί σε ένα συντριβάνι, η νίκη που απεικονίζεται σε ένα ευρώ των 2,5 ευρώ επαίρεται σαν να είχε η ίδια θριαμβεύσει στο πεδίο της μάχης».

In a Times Article on Waterloo, The Sickest Burn in European History http://t.co/RqCANbhi5W pic.twitter.com/AuRPAlxX06

— Matt Ford (@fordm) June 9, 2015

Το νομισματοκοπείο σκοπεύει επίσης να κόψει και ένα δεύτερο νόμισμα-ασημένιο κέρμα- και ονομαστικής αξίας 10 ευρώ που θα πωλείται έναντι 40 ευρώ και σε αυτό θα απεικονίζεται η στιγμή που ο Δούκας του Ουέλινγκτον πληροφορείται την άφιξη των Πρώσων συμμάχων του ενώ θα διακρίνεται ο πρίγκιπας Γουλιέλμος της Οράγγης πάνω σε ένα φορείο, τραυματισμένος στον αριστερό ώμο από σφαίρα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Αναζητήσεις
kopi nomismatos
Τυχαία Θέματα