Σοβιετικό υποβρύχιο εμφανίστηκε σε...ποταμό της Αγγλίας

Ο τίτλος «σοβιετικό υποβρύχιο εμφανίστηκε σε ποταμό της Αγγλίας» πριν από περίπου τρεις δεκαετίες θα αρκούσε για να στείλει κόσμο πανικόβλητο σε αναζήτηση πυρηνικών καταφυγίων. Εν έτει 2017, φαντάζει ως αναχρονισμός ή απλά...κάτι περίεργο- κι όμως είναι πραγματικότητα, ακόμα και αν η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια, και το επίμαχο υποβρύχιο είναι (επιεικώς) απαρχαιωμένο (αν και οι παρούσες, «ψυχροπολεμικές» σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας εγείρουν προβληματισμούς γενικότερα).

Το υποβρύχιο κλάσης Foxtrot (ΝΑΤΟϊκός προσδιορισμός), με την ονομασία «Μαύρη Χήρα» (U-475 Black
Widow) εμφανίστηκε στον ποταμό Μέντγουεϊ, στο Κεντ: Πρόκειται για έναν «βετεράνο» του Ψυχρού Πολέμου, καθώς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του RT, ναυπηγήθηκε το 1967 και ήταν σε ενεργό υπηρεσία με τον σοβιετικό στόλο της Βαλτικής κατά το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.

Το σκάφος είναι ένα από τέσσερα συνολικά τα οποία πουλήθηκαν από το ρωσικό ναυτικό το 1994. Το αγόρασε ιδιώτης επενδυτής και το πήγε στη Μ. Βρετανία, όπου αρχικά ως μουσείο. Επί της παρούσης, ανακαινίζεται στον ποταμό Μεντγουέι. Σημειώνεται πως το σκάφος έχει χρησιμοποιηθεί και σε γυρίσματα ταινιών.

Τρία άλλα υποβρύχια της ίδιας κλάσης βρίσκονται στο Ζεεμπρούγκε του Βελγίου, στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας και στο ναυτικό μουσείο του Σαν Ντιέγκο. Επίσης, άλλο ένα βρίσκεται σε μουσείο στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Keywords
Αναζητήσεις
σοβιετικο υποβρυχιο στο ποταμι αγγλιας, υποβρυχια της αγγλιας
Τυχαία Θέματα