Σόιμπλε προς Τσακαλώτο: Κάντε ότι πρέπει και θα βρούμε την άκρη

Πολύ θετικά αποτιμούν ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών τα αποτελέσματα τόσο των επαφών του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρώπη όσο και των συναντήσεων που είχε με ομολόγους του, και κυρίως με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αντίθετα με το ΔΝΤ τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα. «Υπάρχει δυστοκία από το ΔΝΤ», λένε οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, που επισημαίνουν ότι το Ταμείο ακόμη δεν έχει εκφράσει την άποψή του αν είναι βιώσιμο
το ασφαλιστικό που παρουσίασε η κυβέρνηση. Γενικά πάντως στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το ασφαλιστικό είναι «σε καλό δρόμο».

Εντύπωση προκαλεί πως ο Β. Σόιμπλε ήταν «φιλικός» προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τόσο στην συνάντησή τους στο Βερολίνο, όσο και το Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας φέρεται να έδειξε κατανόηση και να συνέστησε στον κ. Τσακαλώτο «να κάνει αυτό που πρέπει και θα βρούμε την άκρη».

Ο Έλληνας υπουργός του έδειξε τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει αλλά και τιςδημοσιονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από την προσφυγική κρίση. Ο Σόιμπλε φέρεται να είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν θέλει να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά εμφανίσθηκε θετικός να δοθεί βοήθεια στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης. Αν δοθεί βοήθεια, πρακτικά είναι σαν να δίνονται επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Το θετικό κλίμα ενδιαφέρει στην παρούσα φάση την Ελλάδα, διότι, όπως είπε ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «για εμάς είναι πολύ σημαντικό να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να κλείσει ο φαύλος κύκλος το καλοκαίρι. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα για να βγούμε από την κρίση». Η αλήθεια, παραδέχονται τώρα οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ, είναι ότι ο υπουργός «περίμενε τρία εύκολα και τρία δύσκολα ραντεβού». Ωστόσο συνάντησε «υπουργούς διατεθειμένους να βρεθούν λύσεις».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα