Σλοβακία: Κέρδισε τις εκλογές άλλα έχασε την πλειοψηφία ο αριστερός εθνικιστής Ρόμπερ Φίτσο

Το κόμμα του αριστερού – εθνικιστή πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, γνωστού για τις αντιμεταναστευτικές θέσεις του, κέρδισε το Σάββατο τις βουλευτικές εκλογές αλλά έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή με αποτέλεσμα ο σχηματισμός μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας να είναι δύσκολος προκειμένου ο Φίτσο να παραμείνει για τρίτη φορά στον πρωθυπουργικό θώκο.

Έτσι οι βουλευτικές εκλογές
που διεξήχθησα νστη Σλοβακία είχαν ως αποτέλεσμα ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, καθώς σύμφωνα με τα σχεδόν συνολικά επίσημα αποτελέσματα: ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, αν και αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 28,3% των ψήφων, είναι πιθανό να δυσκολευθεί να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτά συμβαίνουν ενώ η Σλοβακία, όπου ένα ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, αναμένεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 99% των ψηφοδελτίων, οκτώ κόμματα υπερβαίνουν το εκλογικό όριο του 5% και μοιράζονται τις 150 έδρες του κοινοβουλίου.

Ο Φίτσο, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Smer-SD, είχε επκεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του στην άρνησή του να δεχθεί μετανάστες στη Σλοβακία, ωστόσο οι απεργίες των εκπαιδευτικών και των νοσηλευτών και νοσηλευτριών έφεραν σε δεύτερη μοίρα αυτό το ερώτημα για την κοινή γνώμη.

Το κόμμα του Φίτσο αναμένεται να καταλάβει 49 κοινοβουλευτικές έδρες, ενώ διέθετε απόλυτη πλειοψηφία 83 εδρών στην απερχόμενη Βουλή.

Περί ενός "πολιτικού σεισμού μεγάλων διαστάσεων" έκανε λόγο ο Ίγκορ Μάτοβιτς, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος OLANO-NOVA, σύμφωνα με το σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Σύμφωνα με ορισμένους σλοβάκους αναλυτές, ο Φίτσο μπορεί να δει να επαναλαμβάνεται αυτό που είχε συμβεί το 2010. Στην εξουσία από το 2006, ο Φίτσο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό και βρέθηκε στην αντιπολίτευση.

Στη δεύτερη θέση μετά το Smer-SD ακολουθούν οι φιλελεύθεροι του SaS με 21 έδρες και στην τρίτη οι συντηρητικοί του OLANO-NOVA που εξασφαλίζουν 19 έδρες.

Οι εθνικιστές του SNS, εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του Φίτσο την περίοδο 2006-2010, κατέλαβαν την τέταρτη θέση με 15 έδρες.

Σύμφωνα με τον σλοβάκο αναλυτή Άμπελ Ράβας, "ο Φίτσο θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ή τρεις εταίρους για να σχηματίσει μια συμμαχία και μια κυβέρνηση", ενώ "θα χρειαζόταν μια συμμαχία έξι κομμάτων του κέντρου και της δεξιάς προκειμένου η σημερινή αντιπολίτευση να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση", επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Οι φασίστες στο κοινοβούλιο"

Το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα LS-Nase Slovensko ("Η Σλοβακία μας") του Μάριαν Κοτλέμπα μπαίνει στη Βουλή για πρώτη φορά εξασφαλίζοντας 14 έδρες.

Φθάνοντας στα κεντρικά γραφεία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος η ευρωβουλευτής Μόνικα Φλάσκοβα Μπένοβα χαρακτήρισε το γεγονός αυτό "μεγάλη ντροπή" για τη Σλοβακία. "Θα είναι μεγάλο δυστύχημα να έχουμε φασίστες στη Βουλή ενόσω η Σλοβακική Δημοκρατία θα ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", το δεύτερο εξάμηνο του έτους, είπε.

Το κόμμα που εκφράζει την ουγγρική μειονότητα, το Most-Hid, αναμένεται να καταλάβει 11 έδρες.

Άλλα δύο κόμματα αναμένεται να εισέλθουν στο κοινοβούλιο: το συντηρητικό κόμμα SME Rodina με 11 έδρες και το κεντρώο κόμμα Siet ("Δίκτυο") του Ράντοσλαβ Προσάζκα με 10 έδρες.

Αντίθετα, οι χριστιανοδημοκράτες του KDH δεν εκλέγουν βουλευτές, καθώς εξασφάλισαν μόλις το 4,9% των ψήφων.
Ο πολιτικός αναλυτής Σάμουελ Έιμπραχαμ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να πάρει "εβδομάδες ακόμη και μήνες".

"Το Smer-SD θα επιδιώξει να απομονώσει τα ακραία κόμματα, θα επιλέξει προσεκτικά και κοπιαστικά εκείνους που θα θέλουν να συνεργαστούν μαζί του", είπε, αναφέροντας ως πιθανούς εταίρους το Siet, το Most-Hid και το SaS.

"Τώρα συμφέρει στον Φίτσο να πάρει αποστάσεις από τον Κοτλέμπα και από το SNS", είπε ο αναλυτής, για τον οποίο ο Μάριαν Κοτλέμπα, ηγέτης της "Σλοβακίας μας" (ακροδεξιά) είναι "νεο-ναζί".

Καθώς η Σλοβακία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούλιο, αποκτώντας μεγαλύτερο ρόλο στις συζητήσεις που θα διεξάγονται για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, οι
εξελίξης στη χώρα παρακολουθούνταν στενά από τις Βρυξέλλες.

Ο Φίτσο είναι γνωστός για την αντιμεταναστευτική του πολιτική, καθώς έχει δηλώσει ότι «δεν θα δεχθώ ούτε ένα μουσουλμάνο μετανάστη» και έχει εκφράσει αντιρήσεις για τις ποσοστώσεις στο αριθμό μεταναστών που ίσως θα μπορούσε να δεχθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία. Πέρυσι δέχθηκε μόνο 260 μετανάστες.

Επίσης είναι γνωστός και για τις λαϊκίστικες πολιτικές του όπως για παράδειγμα τη δωρεά μετακίνηση με το τραίνο για συνταξιούχους και φοιτητές. Τώρα με την είσοδο των ακροδεξιών στη βουλή τα πράγματα περιπλέκονται.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα