Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Κω. Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες

Δύο νεκροί, από κατάρρευση στέγης σε μπαρ, και αρκετοί τραυματίες- κάποιοι εκ των οποίων σοβαρά- είναι τα θύματα του σεισμού στην Κω που σημειώθηκε στις 1:31 π.μ., μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν επιφανειακός και σημειώθηκε 345 χλμ ανατολικά- νοτιοανατολικά της Αθήνας, και συγκεκριμένα στον θαλάσσιο χώρο 20 χλμ
βορειοανατολικά της Κω, ανάμεσα στο νησί και στην Τουρκία. Συνοδεύτηκε από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 5 Ρίχτερ, και αρκετούς (γύρω στους 10) μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο σεισμός προκάλεσε και ένα μικρό «τσουνάμι», που προκάλεσε ζημιές στο λιμάνι του νησιού. Οι τραυματίες, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, είναι γύρω στους 100. Πέντε τραυματίες από αυτούς, τρεις εκ των οποίων σοβαρά, μεταφέρονται με ελικόπτερο Chinook από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 27 ετών.

#deprem kos adası tsunami pic.twitter.com/17a8NNjGks

— osman turanlı (@risvan3402) July 21, 2017

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Το πρόβλημα στο λιμάνι είναι πολύ μεγάλο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, που μετέβη στο νησί το πρωί. Ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε ότι το μεσημέρι θα φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διευθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί με σκοπό να διεξάγουν ελέγχους στα κτίρια. Όπως είπε ο κ. Γλυνός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών και τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».

Δεν προσέγγισε το λιμάνι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 2», που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολυμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι. Επίσης, το blue star paros δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

#deprem kos adası kale içindeki ikinci cami şadırvanı olduğu gibi yıkılmış pic.twitter.com/OFwLexL4P6

— osman turanlı (@risvan3402) July 21, 2017

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους.

Στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν το πρωί οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί έσπευσαν επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών, καθώς και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, ενώ στο νησί μετέβησαν ελικόπτερα Super Puma και Chinook για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.Το αεροδρόμιο της Κω θα λειτουργήσει κανονικά, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαντορινιός.

Κως, Βομαβαρδισμενο τοπίο ! 2 νεκροί τουρίστες μέχρι στιγμής !#κως pic.twitter.com/86GhyGJd9S

— Ντζένεραλ (@General_L_e_e) July 21, 2017

«Απόλυτα φυσιολογική» χαρακτήρισε τη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού o Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητής Ακης Τσελέντης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το γεγονός όμως, πρόσθεσε, ότι ο μετασεισμός 5.1R είναι σε γειτονική περιοχή υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ευρύτερη σεισμική διέγερση.

Σύμφωνα με τον κ Τσελέντη κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται για τον κυρίως σεισμό αλλά πριν τα τελικά συμπεράσματα πρέπει να παρακολουθηθούν για λίγα 24ωρα η εξέλιξη του φαινομένου και η χωρική κατανομή των μετασεισμών. Συνιστάται κάτοικοι να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια που έχουν οικοδομηθεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και να συμβουλεύονται τα συνεργεία μηχανικών του ΟΑΣΠ που είναι στη περιοχή.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας και επίσης σημαντικά τουριστικά θέρετρα της περιοχής Μούγλας.

Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί προς το παρόν μικροί τραυματισμοί.

Ο δήμαρχος της Μούγκλας είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε δηλώσει αρχικά ότι ο σεισμός ήταν 6,9 βαθμών, το οποίο διόρθωσε αργότερα σε 6,7 βαθμούς. Η υπηρεσία καταστροφών και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών της Τουρκίας, ωστόσο, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,3 βαθμών.
Keywords
Τυχαία Θέματα