Σε μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής εμπλέκεται η μητρική της Cadbury

Σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής εμπλέκεται η μητρική εταιρεία της σοκολατοβιομηχανίας Cadbury. Η Mondelez International (πρώην Kraft Foods) κατηγορείται ότι απέφυγε να πληρώσει φορολογικές εισφορές δεκάδων εκατομμυρίων λιρών, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις του σωματείου εργαζομένων της Cadbury, μεταδίδει το BBC.

Εκπρόσωπος
του σωματείο ονόματι Τζο Κλαρκ καταδίκασε το περιστατικό φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι «χάρη στις άψογες κινήσεις έξυπνων λογιστών, τα δημόσια ταμεία στερήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια λίρες που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί στο σύστημα Δημόσιας Υγείας και άλλων υπηρεσιών». Ο ίδιος μάλιστα άσκησε οξεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών Τζωρτζ Όσμπορν, γιατί «κάνει τα στραβά μάτια στις λογιστικές μηχανορραφίες των μεγάλων εταιρειών».

Την υπόθεση έβγαλε στην δημοσιότητα η εφημερίδα Sunday Times, η οποία αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η μητρική εταιρεία χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές συναλλαγές με στόχο να φανεί ότι η Cadbury UK έβγαλε το 2014 έσοδα 83,6 εκατομμυρίων λιρών.

Η Μάργκαρετ Χοτζ, πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Δαπανών, δήλωσε στους Sundays Times ότι η Mondelez International δεν είναι η μοναδική πολυεθνική εταιρεία που προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες.

«Οι ιδρυτές της Cadbury, οι οποίοι την έστησαν ως μια ηθική εταιρεία, θα στριφογυρίζουν στους τάφους τους», είπε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος της Mondelez δήλωσε ότι η εταιρεία πληρώνει τους φόρους που τις αναλογεί, βάσει της νομοθεσίας που ισχύει σε κάθε χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelez προκαλεί τις αντιδράσεις των εργαζομένων της Cadbury μετά την αγορά της σοκολατοβιομηχανίας το 2010. Η μητρική είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσει ένα εργοστάσιο στο Μπρίστολ, ενώ τον Ιανουάριο ανακοίνωσε την απόλυση 250 εργαζομένων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα