Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς: Το μενού του πρώτου ραντεβού με τους δανειστές

Άρχισε, λίγα λεπτά μετά τις πέντε το απόγευμα, η συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη συνεννόηση και τη συνεργασία και προσέρχεται με εποικοδομητική διάθεση και στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Στο μενού βρίσκονται: ασφαλιστικό και δημοσιονομικά, «κόκκινα» δάνεια, δημόσιος τομέας, τράπεζες
και νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Για το τέλος αν υπάρχει χρόνος και «όρεξη» θα συζητηθεί και το χρέος.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό και την κυβερνητική πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης πηγές του Μαξίμου παραπέμπουν στην εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια, για την αποτροπή μειώσεων, σενάρια τα οποία και θα παρουσιάσει αν χρειαστεί. Ωστόσο, οι δανειστές (και κυρίως το ΔΝΤ) ήρθαν στην Αθήνα πεπεισμένοι ότι χωρίς περικοπές και στις υφιστάμενες συντάξεις οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Διαβάστε: Τα κύρια μέτωπα που αναμένεται να υπάρξουν οι μεγαλύτερες διαφορές

Η εντελώς διαφορετική προσέγγιση που έχουν οι δύο πλευρές στο θέμα του Ασφαλιστικού, έχει κάνει τους δανειστές να επισημαίνουν σε συνομιλητές τους τα τελευταία 24ωρα ότι αν η κυβέρνηση δεν θέλει να καλύψει τα ελλείμματα των Ταμείων με περικοπές, τότε θα πρέπει να λάβει από φέτος κιόλας νέα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να κλείσει την «τρύπα» που αφήνει το Ασφαλιστικό.

Διαβάστε: Η δημοσιονομική «τρύπα» και τα μέτρα

Πολύ ψηλά στην ατζέντα και μάλιστα πολύ το θεωρούν ως τρίτο θέμα σε προτεραιότητα μετά το Ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, είναι η «αποπολιτικοποίηση» του Δημοσίου.

Διαβάστε: Τι ζητούν οι δανειστές για το νέο Δημόσιο

Σε ό,το αφορά στα «κόκκινα» στεγαστικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Η κυβέρνηση θα πρέπει αρχικά να πείσει τους θεσμούς να δοθεί ακόμα μια παράταση σε όσους δανειολήπτες έχουν ήδη ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη, αλλά δεν έχουν επικαιροποιήσει τους φακέλους τους.

Διαβάστε: «Κόκκινος» συναγερμός για τα δάνεια

Το πρόγραμμα της Τρίτης

Eνώ αρχικά είχε προγραμματισθεί συνάντηση στις 11 πμ των επικεφαλής των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη τελικά, η συνάντηση αυτή μετατέθηκε, και την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας προβλέπει επίσης συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος στις 3.00 μ.μ.

Επίσης ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Θεσμών αύριο στις 7 μμ και όχι στις 5 μμ όπως είχε προγραμματισθεί. Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι τα κόκκινα δάνεια.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα