Σε δύο δόσεις ζητά η κυβέρνηση να καταβληθεί ο φόρος διαφήμισης από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών

Αν και έστω άτυπα, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της να εισπραχθεί, ο ειδικός φόρος 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων μέσα στο 2015. Με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε με ημερομηνία 12 Αυγούστου στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και φέρει την υπογραφή τυης γενικής γραμματέα εσόδων Κατερίνας Σαβαΐδού , ζητείται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να καταβάλουν τα οφειλόμενα έσοδα του 2015, σε δύο δόσεις.

Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν το 20% των
εσόδων επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων της περιόδου από 1η Ιανουαρίου του 2015 μέχρι τα τέλη Απριλίου και στις 30 Νομεβρίου τα αντίστοιχα έσοδα από 1 Μαΐου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

Από τούδε και στο εξής, η δήλωση του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων πρέπει να υποβάλλεται μηνιαίως μέχρι και την 20η ημέρα του επόμενου μήνα για τα έσοδα που πραγματοποιούν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου μήνα.

Τον Οκτώβριο ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες

Μιλώντας στο στο κανάλι SBC , ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς, δήλωσε ότι: «Εάν δεν είχε διακοπεί βιαίως η ζωή αυτής κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες θα ήταν στη Βουλή και μετά από λίγο ψηφισμένο».

Σχετικά με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι προβλέπεται καταρχήν για μία δεκαετία, έτσι ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Και συμπλήρωσε ότι έχει ελάχιστες προϋποθέσεις για την ποιότητα του προγράμματος και για τις θέσεις εργασίας, ούτως ώστε να μην τεθεί θέμα απομάκρυνσης μεγάλου αριθμού εργαζομένων από τα τηλεοπτικά μέσα. «Σε κάθε περίπτωση» τόνισε, «νομίζω μπορεί να συμβάλλει ώστε να έχουμε ένα τηλεοπτικό τοπίο όπου ο κατέχων την άδεια έχει μια ασφάλεια ότι κατέχει νομίμως την άδεια και η πολιτεία από την άλλη έχει την καλή έξωθεν μαρτυρία και την καλή εσωτερική λειτουργία να τής έχει αποδώσει νομίμως».
Σημείωσε ότι αισθάνεται ότι το έργο αυτό έμεινε στη μέση και ότι ελπίζει, μετά τις εκλογές, να του ανατεθεί εκ νέου αυτό το χαρτοφυλάκιο για να το ολοκληρώσει.
Μιλώντας για τη βασική αρχή του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι «θα υπάρξει ένα σημείο εκκίνησης, μοιραία κάποιοι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι γιατί έχουν προγράμματα, προσωπικό, εγκαταστάσεις. Μοιραία βεβαίως έχουν και κάποιες υποχρεώσεις που κουβαλούν από το παρελθόν, που στο μυαλό κάποιων μπορεί αν ισοφαρίζονται αλλά εν πάση περιπτώσει το παιχνίδι θα ανοίξει και όποιος καταβάλει τα ανάλογο τίμημα, θα μπορεί να έχει άδεια».
Όσον αφορά τα περιφερειακά κανάλια, ο υπουργός δήλωσε ότι τα περιφερειακά κανάλια μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της περιφέρειας, αναπαράγοντας στο κοινό τις τοπικές ειδήσεις, ενώ όσον αφορά τα κακώς κείμενα με τις διαπλοκές και τις πιέσεις, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι όλοι πρέπει να βρουν τρόπους, για να μπει μία τάξη που θα είναι προς το συμφέρον όλων, και των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Σχετικά με το ΕΣΡ, ο κ. Παππάς μίλησε μόνο για την μέριμνα της κυβέρνησης να είναι η διαδικασία αδειοδότησης νομικά θωρακισμένη. Επίσης δήλωσε ότι η σύνθεσή του θα πρέπει να είναι τέτοια, «ώστε να μην επιτρέπει σε κανέναν κακόβουλο ή καλόβουλο να εγείρει εκ των υστέρων ζητήματα σύνθεσης και άρα νομίμου αποδόσεως των αδειών».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα