«Ρομπέν των δασών» δηλώνει ο αρχηγός του κυκλώματος που εξαπατούσε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ – Πως στήθηκε η απάτη

Τεχνάσματα που δεν τα χωρά ο ανθρώπινος νους έκανε ένας πρώην ασφαλιστής για να καταφέρνει να χορηγεί επιδόματα-μαϊμού στους «πελάτες» τους.

Ο 53χρονος φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία. Η σπείρα χρησιμοποιούσε τέσσερις ανθρώπους που ήταν βαριά άρρωστοι. Τα άτομα αυτά –μέλη του κυκλώματος- μετέβαιναν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, δήλωναν τα στοιχεία ταυτότητας του «πελάτη» του κυκλώματος για τον οποίο θα εκδίδονταν το επίδομα-μαϊμού και έκαναν τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να προσκομίζονται στις υγειονομικές επιτροπές εξετάσεις που φαινομενικά ήταν άψογες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην απάτη συμμετείχαν τουλάχιστον 25 άτομα, ανάμεσά τους 17 γιατροί, ενώ οι «πελάτες» τους οποίους… εξυπηρέτησαν ήταν 133. Στην Αθήνα συνελήφθησαν οχτώ μέλη, ανάμεσά τους ο 53χρονος «εγκέφαλος» της σπείρας. Πρόκειται για πρώην ασφαλιστή, ο οποίος μετέτρεψε από το 2011 το ασφαλιστικό του γραφείο στην Αγία Βαρβάρα σε έδρα μίας μεγάλης απάτης.

Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς είπε ότι «εγώ το έκανα για το καλό του κόσμου. Οι πελάτες μου ήταν φτωχοί άνθρωποι από δυτικές συνοικίες της Αττικής, οι οποίοι ζούσαν από τα επιδόματα που τους έδινα». Αυτό που δεν είπε, ωστόσο, ο 53χρονος είναι ότι πρώτα είχε εξασφαλίσει για τον ίδιο του τον εαυτό αναπηρική σύνταξη. Στενός συνεργάτης του ήταν 45χρονος υπάλληλος του ΟΑΕΕ, ο οποίος παρείχε την εκ των έσω πληροφόρηση.

Οι δυο τους επέλεγαν «υποψηφίους» με μεγάλη ασφαλιστική κάλυψη, ώστε να είναι συμφέρουσα η αποζημίωση. Το κέρδος τους ήταν το 50% της όποιας αποζημίωσης. Στη συνέχεια, στο «κόλπο» έμπαιναν οι γιατροί. «Έναντι αμοιβής που δεν έχει εξακριβωθεί, χορηγούσαν ιατρικές γνωματεύσεις, που πιστοποιούσαν τις “σωματικές βλάβες” που προήλθαν από το “εργατικό ατύχημα”, ενώ εμφανίζονταν φυσικά πρόσωπα, τα οποία δήλωναν ψευδώς στον ΟΑΕΕ, ότι ήταν μάρτυρες στα δήθεν εργατικά ατυχήματα», δήλωσε χθες ο Ταξίαρχος Εμμανουήλ Πλουμής, επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας.

Το τρωτό σημείο του κόλπου ήταν ότι έβαζαν σε πολλά διαφορετικά ατυχήματα τους ίδιους μάρτυρες. Έτσι, ένας παρατηρητικός υπάλληλος του ΟΑΕΕ κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Η απάτη σε βάρος του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ ανέρχεται στις 360.000 ευρώ. Από τον Σεπτέμβριο του 2014, εκτιμάται ότι η οργάνωση είχε «εξυπηρετήσει» συνολικά 133 πρόσωπα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία και κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου..

Δώδεκα ακόμη άτομα συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, ενώ κατηγορούνται επίσης -αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου- συνολικά 17 γιατροί (εννέα ιδιώτες και οχτώ του ΙΚΑ), οι οποίοι κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, παράβαση καθήκοντος και απάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή των γιατρών κυμαινόταν μεταξύ 50-700 ευρώ, ανάλογα τις... υπηρεσίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα