Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις- Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Σαμαράς

Διαδικαστικό χαρακτήρα φαίνεται πως αποκτά πλέον η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αφού και οι πλέον αισιόδοξοι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν αρχίσει να παραδέχονται ότι οι κάλπες είναι προ των πυλών.

Είναι ίσως ενδεικτικό το γεγονός ότι όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί έχουν λάβει ειδοποίηση από το Μέγαρο Μάξιμου να μην
αποχωρήσουν από το Κοινοβούλιο μετά το τέλος της σχετικής ψηφοφορίας, άλλα να παραμείνουν, αφού αμέσως μετά προγραμματίζεται για τις 2 το μεσημέρι συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εκεί όπου ο Αντώνης Σαμάρας αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου δημοκρατίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν επιτευχθεί ο στόχος των 180 τότε σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Πιο πιθανό ωστόσο φαντάζει το σενάριο της άμεσης παραίτησης της κυβέρνησης και την 30η Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της και στις 25 Ιανουαρίου (ή 1 Φεβρουαρίου) θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγοντας το Προεδρείο της. Στη συνέχεια η πρώτη της υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει εκ νέου για νέα ψηφοφορία στην οποία ωστόσο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.

Εάν και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε ο πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα