Προσφυγικό, ελλητουρκικές σχέσεις και Κυπριακό στη συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου

Συνάντηση περίπου 60 λεπτών είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την οποία οι δύο άνδρες συζήτησαν για το προσφυγικό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ του ΟΗΕ συζήτησαν για την ανάγκη να συνεργαστούν ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών ενώ ο κ.Τσίπρας
επεσήμανε πως αυτή η κυβέρνηση είναι που μετά των δύο ή η τρία χρόνια επανέλαβε τις διαβουλεύσεις για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά της η Τουρκία, όπως επισημάνθηκε πρέπει να σταματήσει τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και να εστιάσει στην επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας στη βάση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό συζητήθηκαν οι δυνατότητες για μια βιώσιμη λύση καθώς έχει δημιουργηθεί μια δυναμική στο νησί που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Όπως ανέφεραν δε, μετά τις τουρκικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται οι ηγέτες των δύο χωρών να ανταλλάξουν επισκέψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η συνεργασία Αθήνας και Άγκυρας με τη συμμετοχή του Βερολίνου. Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στον κ. Νταβούτογλου ότι πρέπει να εξομαλυνθούν και η Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις του FIR. Για το Κυπριακό ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται για την επίλυσή του.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα