ΠΟΥ: Νοσοκομεία της βόρειας Γάζας βομβαρδίζονται

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας και άλλο ένα με παιδιά σε μηχανική υποστήριξη βομβαρδίζονται από το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ 20 νοσοκομεία στη Γάζα είναι εξ ολοκλήρου εκτός λειτουργίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ισχυρισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας ότι το Ισραήλ έπληξε τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ

Μάργκαρετ Χάρις είπε: Δεν έχω τις λεπτομέρειες για το αλ Σίφα, αλλά ξέρουμε πως [οι άνθρωποι εκεί] βομβαρδίζονται».

Είπε πως «σημαντικοί βομβαρδισμοί» σημειώνονται επίσης στο νοσοκομείο Ραντίσι, το μοναδικό νοσοκομείο που παρέχει παιδιατρικές υπηρεσίες στη βόρεια Γάζα.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε το απόγευμα ότι περίπου 50 πτώματα έχουν μεταφερθεί εκεί μετά τον βομβαρδισμό, το πρωί, ενός νοσοκομείου στην Πόλη της Γάζας, όπου φιλοξενούνται πολλοί εκτοπισμένοι.

Νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Μοχάμαντ Άμπου Σελμέγια έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς από ισραηλινό πλήγμα στο σχολείο Αλ Μπουράκ.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλου ότι «πολλά (ισραηλινά) άρματα) έχουν πάρει θέση σε απόσταση 200 μέτρων από το σχολείο Αλ Μπουράκ, στον δρόμο Αλ Νασρ και περικυκλώνουν τέσσερα νοσοκομεία της περιοχής».

Οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στην πόλη τη Γάζας η οποία έχει περικυκλωθεί από ισραηλινά στρατεύματα. Το Ισραήλ λέει πως μαχητές έχουν το αρχηγείο τους στην περιοχή και έχει πει στους κατοίκους να φύγουν και να πάνε προς νότο.

Στο νοσοκομείο Ραντίσι νοσηλεύονται παιδιά με μηχανική υποστήριξη και παιδιά που κάνουν αιμοκάθαρση, πρόσθεσε η Χάρις λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τετράωρες παύσεις στις μάχες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να διαφύγουν το μεγαλύτερο μέρος των ανταποδοτικών επιθέσεών του στον θύλακα έπειτα από την πολυαίμακτη διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. 

Χαμάς: Στους 11.078 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε στο μεταξύ πως 11.078 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, 4.506 ήταν παιδιά και 3.027 γυναίκες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Εξάλλου, 27.490 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε επίσης πως 21 νοσοκομεία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και 47 κέντρα υγείας δεν παρέχουν υπηρεσίες.

Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Νωρίτερα, οι σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και στις γύρω περιοχές καθώς η Χαμάς είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες βαθιά μέσα στο έδαφος του Ισραήλ ως απάντηση, όπως είπε η παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών, στον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων αμάχων στον πόλεμο της Γάζας.

Γιατροί ανέφεραν πως δύο γυναίκες στο Τελ Αβίβ τραυματίστηκαν από θραύσματα. Η επίθεση ακολουθεί μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στις πυραυλικές επιθέσεις καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν χερσαία επίθεση στη Γάζα κατά την πέμπτη εβδομάδα του πολέμου.

Ο στρατός ανέφερε ότι κάπου 9.500 πύραυλοι, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ από τη Γάζα και άλλα μέτωπα από τις 7 Οκτωβρίου και πως 2.000 από αυτές καταρρίφθηκαν από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε τα βλήματα να προσγειώνονται χωρίς να προκαλούν ζημιές σε ανοιχτές περιοχές.

Αντονι Μπλίνκεν: «Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέβη την Παρασκευή σε μια από τις πιο άμεσες καταδίκες του για τον απολογισμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα και δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ”ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στους Παλαιστίνιους πολίτες”.

Αν και ο Μπλίνκεν επαίνεσε το Ισραήλ για την ανακοίνωση των καθημερινών ανθρωπιστικών παύσεων και των δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων, είπε ότι ”υπάρχουν περισσότερα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στους Παλαιστίνιους αμάχους”.

″Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Πάρα πολλοί έχουν υποφέρει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες”, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Δελχί. ”Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη ζημία τους και να μεγιστοποιήσουμε τη βοήθεια που τους παρέχεται”.

″Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να συζητάμε με το Ισραήλ τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προωθηθούν αυτοί οι στόχοι”, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, αν και αρνήθηκε να περιγράψει λεπτομερώς τις λεπτομέρειες αυτών των βημάτων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, CNN)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Ποια η διαφορά μεταξύ κατάπαυσης πυρός και ανθρωπιστικής παύσηςΝετανιάχου: Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να επιβάλει νέα κατοχή ή κυβερνήσει τη Λωρίδα της ΓάζαςΜητσοτάκης: Ετοιμοι να συμβάλουμε για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με ακτοπλοϊκά μέσα
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΟΥ, Νοσοκομεία, Γάζας,pou, nosokomeia, gazas