Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε ντους - Ποιοι το έχουμε ανάγκη πιο τακτικά

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για το πόσο συχνά θα πρέπει να κάνουμε ντους. Αυτή είναι μια απόφαση που εξαρτάται από παράγοντες όπως το επίπεδο της φυσικής μας δραστηριότητάς, η κατάσταση της υγείας μας, ο τρόπο ζωής μας και οι προσωπικές μας προτιμήσεις.

Αν και καμία έρευνα δεν αποδεικνύει ότι όλοι χρειαζόμαστε ντους καθημερινά, το τακτικό ντους είναι απαραίτητο, αφού μας βοηθά να αποφεύγουμε βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις, που ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν στο δέρμα μας, ενώ παράλληλα ευνοεί την ψυχική μας υγεία και

μας κάνει να νιώθουμε ανανεωμένοι.

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουμε πιο συχνά ντους;

1. Όταν αθλούμαστε

Μετά από μια σκληρή προπόνηση ή την πολύωρη σωματική εργασία, χρειαζόμαστε ένα ντους, προκειμένου να ξεπλύνουμε τον ιδρώτα, τη ρυπαρότητα και το σμήγμα που συσσωρεύονται στο δέρμα.

Επομένως εάν γυμναζόμαστε τακτικά, πρέπει να κάνουμε ντους πιο συχνά. Και αν δεν μπορούμε να κάνουμε ντους αμέσως μετά την προπόνηση, προσπαθούμε τουλάχιστον να αλλάζουμε ρούχα. Η παραμονή μας με ιδρωμένα, βρεγμένα ρούχα αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακών ή μυκητιασικών λοιμώξεων.

2. Εάν εργαζόμαστε σε χημικά εργαστήρια ή ιατρεία

Άτομα που επιδίδονται σε χημικά ή ιατρικά επαγγέλματα, όπου έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με ασθένειες και ιούς, θα πρέπει να κάνουν ντους μετά από κάθε βάρδια.

3. Εάν έχουμε λιπαρό δέρμα

Τα άτομα με λιπαρούς τύπους δέρματος μπορούν να επωφεληθούν από το ντους μία φορά την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Συγκεκριμένα, το ντους μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της περίσσειας λιπαρότητας, που φράζει τους πόρους και οδηγεί στην ακμή.

4. Εάν είμαστε έφηβοι

Τα καθημερινά ντους συνίστανται για τους εφήβους, οι οποίοι στην ηλικία τους παράγουν περισσότερο σμήγμα, ενώ οι περισσότεροι συμμετέχουν σε αθλήματα και δραστηριότητες που τους κάνουν να ιδρώνουν συχνά.

5. Aν ζούμε σε ένα μέρος με ζεστό κλίμα

Εάν ζούμε σε ζεστό και υγρό κλίμα, είναι πιο πιθανό να ιδρώσουμε. Το συχνότερο ντους στην περίπτωσή μας, μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του ιδρώτα και τον μικροβίων που κουβαλά μαζί του.

6. Αν υποφέρουμε από μια δερματική λοίμωξη

Εάν έχουμε μια δερματική ή μια βακτηριακή λοίμωξη, είναι απαραίτητο να διατηρούμε το δέρμα μας καθαρό και στεγνό, ώστε να θεραπευτούμε άμεσα. Μπορεί μάλιστα, να χρειαστεί να κάνουμε ντους ή να πλένουμε τη μολυσμένη περιοχή καθημερινά.

7. Αν κολυμπάμε

Τα μικρόβια εξαπλώνονται πιο εύκολα στο νερό και ως εκ τούτου, μέσα στην πισίνα υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσουμε ασθένειες που προκαλούν διάρροια, δερματικά εξανθήματα και μολύνσεις στα αυτιά. Καταλαβαίνουμε επομένως ότι το ντους μετά από μια προπόνηση στο κολυμβητήριο είναι απολύτως αναγκαίο.

Υπάρχει περίπτωση να το παρακάνουμε με το ντους;

Το καθημερινό ντους δεν είναι απαραίτητα κακό και μερικές φορές ο τρόπος ζωής μας το απαιτεί. Ωστόσο, τα πολύ συχνά ντους μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα του δέρματος ορισμένων ανθρώπων.

Ως μικροβίωμα ορίζεται το σύνολο των μικροβίων που ζουν φυσικά στο δέρμα μας και βοηθούν στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες. Η αφαίρεση αυτών των «καλών» μικροβίων μας θέτει αυτόματα στον κίνδυνο μολύνσεων.

Ακόμη, τα πολύ συχνά ντους, ειδικά όταν χρησιμοποιούμε υπερβολικά ζεστό νερό, αφαιρούν όλα τα φυσικά έλαια, ακόμα και αυτά που χρειάζεται το δέρμα μας για να παραμείνει υγιές και ενυδατωμένο.

Συμβουλές για ένα αποτελεσματικό ντους που καθαρίζει σε βάθος

1. Κάνουμε ζεστό ντους

Το ζεστό νερό υπόσχεται να αφαιρέσει περισσότερη ρυπαρότητα και τα ανεπιθύμητα έλαια.

2. Φροντίζουμε το ντους μας να είναι σύντομο

Το σύντομο ντους, διάρκειας πέντε με δέκα λεπτών, περιορίζει την ξηρότητα, ενώ μας κρατά καθαρούς και ενυδατωμένους.

3. Κλείνουμε την πόρτα του μπάνιου

Το να έχουμε την πόρτα του μπάνιου κλειστή ενώ κάνουμε ντους, βοηθά στην διατήρηση της υγρασίας του αέρα, προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση του δέρματος.

4. Ενυδατωνόμαστε αμέσως μετά το ντους

Εφαρμόζουμε μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν λίγα λεπτά μετά το ντους για να βοηθήσουμε την υγρασία στο δέρμα να διατηρηθεί για περισσότερες ώρες.

5. Χρησιμοποιούμε απαλό σαπούνι

Επιλέγουμε σαπούνια ή υγρά καθαριστικά σώματος που να καθαρίζουν το δέρμα σε βάθος, χωρίς όμως να απομακρύνουν την φυσική του υγρασία. Εάν έχουμε ξηρό δέρμα, χρησιμοποιούμε ένα ενυδατικό σαπούνι.

6. Διατηρούμε τις πετσέτες μας καθαρές

Τα βακτήρια είναι γνωστό ότι πολλαπλασιάζονται στις υγρές πετσέτες. Για να αποφύγουμε την επαφή των βακτηρίων με το δέρμα μας, στεγνώνουμε καλά τις πετσέτες μας πριν από κάθε χρήση και τις αλλάζουμε τακτικά. 

(Με πληροφορίες από health).

Related...Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας και τι παθαίνουμε αν καθυστερήσουμεΠόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σουτιέν μας; Η απάντηση εκπλήσσειΤο αποκρουστικό μυστικό που κρύβουν οι μαξιλαροθήκες μας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσο, - Ποιοι,poso, - poioi