Πώς θα γίνει η δημοπράτηση των 4 τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας στα 11 (ή λιγότερα) εταιρικά σχήματα

Τις πρώτες ημέρες του Aυγούστου και αφού οριστικοποιηθεί ότι οι 11 φάκελοι των εταιρικών σχημάτων που διεκδικούν τις 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας πληρούν όλα τα κριτήρια, θα διεξαχθεί η δημοπρασία που θα αναδείξει τους τελικούς πλειοδότες.

Ουσιαστικά με όρους τηλεπαιχνιδιού η διαδικασία θα γίνει ξεχωριστά για την κάθε άδεια σε χώρο και χρόνο που θα έχει ενημερώσει η Επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού τον κάθε υποψήφιο που θα συμμετέχει με τον ορισμένο εκπρόσωπο του.

AΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
7 σελ 57, 58,59

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία:

Για κάθε άδεια, η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας είναι 3 εκατ. ευρώ, την οποία θεωρείται ότι έχουν αποδεχθεί όλοι οι υποψήφιοι. Ακολούθως, η τιμή αυξάνεται κατά το «βήμα αύξησης». Στην πρώτη αύξηση (γύρο) το «βήμα» είναι 500.000 ευρώ και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επικυρώνει μέσω ηλεκτρονικού πομπού ότι αποδέχεται τη νέα αυξητική προσφορά.

Ο κάθε υποψήφιος επιλέγει να παραμείνει ενεργός, εφόσον αποδέχεται την τιμή που διαμορφώνεται στο συγκεκριμένο γύρο (μετά την πρόσθεση του «βήματος αύξησης» στην τιμή του προηγούμενου γύρου), ή να καταστεί αδρανής.

Όταν απομείνουν μόνο δύο διεκδικητές της συγκεκριμένης άδειας, η δημοπρασία περνά στο δεύτερο στάδιο, οπότε οι δύο υποψήφιοι καταθέτουν κλειστές οικονομικές προσφορές και η άδεια απονέμεται στον πλειοδότη.

Ακολούθως, το «βήμα» διαμορφώνεται κατά την κρίση της Επιτροπής Διεξαγωγής Διαγωνισμού, με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ ανά γύρο και τουλάχιστον 100.000 ευρώ ή ακέραιο πολλαπλάσιο αυτού του ποσού μέχρι το όριο..

Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, επαναλαμβάνεται η διαδικασία των κλειστών φακέλων. Σε περίπτωση που υποψήφιος πλειοδοτήσει για μία άδεια, με ποσό χαμηλότερο από την προσφορά που υπέβαλε για κάποια προγενέστερη διαδικασία δημοπράτησης άδειας , ως τελικό τίμημα θεωρείται η υψηλότερη προσφορά, δεδομένου ότι όλες οι προσφορές στο σύνολο της διαδικασίας θεωρούνται δεσμευτικές.

Δηλαδή π.χ αν ένας ενδιαφερόμενος σε δημοπρασία άδειας που έχασε είχε υποβάλλει προσφορά 5 εκατ. ευρω, και κερδίσει μεταγενέστερο διαγωνισμό άδεια με μικρότερο ποσό, θα υποχρεωθεί να καταβάλλει 5 εκατ. ευρώ , καθώς δεσμεύεται.

Μετά το πέρας της διαδικασίας οι πλειοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν το 1/3 του τιμήματος άμεσα και να εξοφλήσουν μέσα σε τρία χρόνια.

Ήδη, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, έχουν διενεργηθεί προσομοιώσεις της δημοπρασίας , σε συνεργασία με ελληνικό Πανεπιστήμιο, οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία. Την τεχνολογική αρτιότητα του μηχανισμού της δημοπρασίας θα διασφαλίσει εξειδικευμένη εταιρεία.

Η ΓΓΕΕ προχωρά στη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για το σχεδιασμό ανάπτυξη και εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που απαιτείται για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου 7 της με αρ. 1/2016 προκήρυξης του Υπ Επ για τη δημοπρασία χορήγησης των 4 αδειών.

Η πρόσκληση -όπως έγινε και με το διαγωνισμό των ελεγκτών- απευθύνεται σε εταιρείες που διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία οι οποίες έχουν εκτελέσει και αναπτύξει έργα λογισμικού προϋπολογισμού άνω των 300 χιλ ευρώ.

Το πληροφοριακό σύστημα θα έχει διαφορετική λειτουργικότητα:

1. Για την επιτροπή διενέργειας της δημοπρασίας, που θα ρυθμίζει όλες της παραμέτρους της διαδικασίας και τη διαχείριση των προσφορών που υποβλήθηκαν σε κάθε γύρο και

2. Για τους συμμετέχοντες στη δημοπρασία μέσω της οποίας θα γίνει η υποβολή των προσφορών για το στάδιο 1 και 2 της κάθε φάσης καθώς και η ενημέρωση των συμμετεχόντων σε κάθε γύρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα διαθέτει ειδική θωράκιση, ώστε οποιαδήποτε έξωθεν απόπειρα παρείσφρησης να ανιχνεύεται και να εξουδετερώνεται.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα