Πώς προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας έδιωξαν από τα σπίτια τους 3,4 εκατ. ανθρώπους

Σημαντικά ιδιοκτησιακά στοιχεία, όπως σπίτια και χωράφια, στέρησαν από περίπου 3,4 εκατ. ανθρώπους φράγματα, μονάδες παραγωγής ενέργειας και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποκαλύπτει η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία (WDR) και Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η DW.

Στη
Νιγηρία για παράδειγμα η κυβέρνηση εκτόπισε κατοίκους της φτωχής συνοικίας Badia East στο Λάγος, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και μάλιστα χωρίς να τους προειδοποιήσει ή να τους αποζημιώσει, υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι. Στην Κένυα χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο πλαίσιο προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την προστασία δασικών περιοχών. Οι περίπου 50 δημοσιογράφοι της Διεθνούς Σύμπραξης κατέγραψαν παρόμοιες ιστορίες και σε άλλες υπό ανάπτυξη χώρες. Εδώ και καιρό οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την Παγκόσμια Τράπεζα ότι δεν εξετάζει προσεκτικά τις επιπτώσεις των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί.

«Σοβαρές παραλείψεις»

Μετά από εσωτερικό έλεγχο η Παγκόσμια Τράπεζα παραδέχθηκε σοβαρές παραλείψεις στην αναγκαστική επανεγκατάσταση. Ο πρόεδρος του οργανισμού Γιμ Γιονγκ Κιμ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι είναι «αποφασισμένος να διδαχθεί από το παρελθόν». Όμως η παραδοχή και οι υποσχέσεις δεν αρκούν δηλώνει στην DW η Τζέσικα Έβανς ακτιβίστρια από την οργάνωση Human Rights Watch: «Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν μπορεί να υπόσχεται μόνο ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη. Είναι υποχρεωμένη να εντοπίσει τα θύματα και να τα αποζημιώσει».

Από την πλευρά της η Αλεσάντρα Μάσκι από τη Διεθνή Αμνηστία δηλώνει στην DW: «Η Παγκόσμια Τράπεζα στηρίζεται μόνο σε πληροφορίες των δημόσιων υπηρεσιών των δανειοληπτριών χωρών. Και προφανώς εκείνες έχουν συμφέρον να μην αποκαλύψουν τις επιπτώσεις που θα έχει το πρόγραμμα στον πληθυσμό, επειδή θέλουν διακαώς να λάβουν το δάνειο».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα