Πώς ο Λαπαθιώτης είναι «παρών» στον «Κήπο που έσβησε κι εχάθη»

Ήταν μια συννεφιασμένη και υγρή Κυριακή κι εγώ άκουγα πάλι απ' την αρχή έναν μικρό σε διάρκεια, μα εντελώς σημερινό, «Μεγάλο Ερωτικό» σε ποίηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Μια εξαιρετική παραγωγή με φωνές και όργανα φυσικά, χωρίς τα ηλεκτρονικά πλήκτρα του, επίσης πολύ καλού, πρώτου δίσκου «The Remains of Shade».

Είναι ένα έργο εν εξελίξει που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής από τους φίλους της ορχηστρικής, και όχι μόνο, μουσικής. Συνθέτης ο Anastazios, για τον οποίο, πιστεύω, πως έφτασε ο καιρός να αγγίξει το ευρύ κοινό με
τη νέα δουλειά του. Και μπορεί η διάρκειά της να είναι σύντομη, όμως οι εντυπώσεις είναι πολλές και έντονες. Τρεις μελοποιήσεις, εξαιρετικά ενορχηστρωμένες από τον ίδιο, με την τρυφερά εκφραστική φωνή του Αλέξανδρου Βαλκανά, και δύο οργανικές συνθέσεις που είναι εμπνευσμένες από την ποίηση του Λαπαθιώτη συναποτελούν το EP «Τον Κήπο που Έσβησε κι Εχάθη».

Κεντρικός πρωταγωνιστής αυτής της ανεξάρτητης παραγωγής, της αφιερωμένης στη μνήμη της μητέρας του συνθέτη, είναι ο κυπριακής αστικής καταγωγής, γεννημένος το 1888 στην Αθήνα, ποιητής του μεσοπολέμου με την αντισυμβατική ζωή, τη γεμάτη απολαύσεις και τις «διαφορετικές» ερωτικές επιλογές, που εμφανίστηκε επίσημα στα γράμματα το 1905 στο περιοδικό «Νουμάς». Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης έζησε σαράντα μοναχικά χρόνια σε ένα διώροφο νεοκλασικό αρχοντικό στη σκιά του Λόφου του Στρέφη και κάποιοι, μέχρι πρόσφατα, τον είχαν ξεχάσει. Σε αυτό το σπίτι έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του ποιητικού του έργου και σε αυτό αυτοκτόνησε με το πιστόλι του απόντα, πια, αξιωματικού πατέρα του τον Ιανουάριο του 1944 φτωχός και απελπισμένος από τα ναρκωτικά, ζώντας την απελπισία της διαφορετικότητάς του, που έφτασε να τον στοχοποιεί ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο.

Άλλοτε με τους, σε πρώτη ανάγνωση, απλούς ρομαντικούς στίχους του, γεμάτους από αισθησιασμό ή σε τόνους απελπισμένους και μελαγχολικούς, όπου κυριαρχεί το αίσθημα του χαμένου ιδανικού και της νοσταλγίας, άλλοτε απλά με την αύρα τους, που εμπνέει και «φωτίζει» την παρούσα μουσική δημιουργία, ο ποιητής Λαπαθιώτης είναι πέρα για πέρα παρών στον δίσκο αυτό.

Ο Anastazios σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ακολουθεί έναν αθόρυβο δρόμο. Συναυλίες με έργα του, η μουσική επένδυση μίας θεατρικής παράστασης στο Λονδίνο, το άλμπουμ ''The Remains of Shade'', συνεργασία με Ιαπωνικό δορυφορικό κανάλι, συμμετοχή στον δίσκο ''Piano Poems from the Mediterranean'' της Veronica Yen στην Ταϊβάν, το EP «Τον Κήπο που Έσβησε κι Εχάθη» και η «Υποβρύχια Θέα» για σόλο πιάνο, που θα κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες, συγκαταλέγονται στις δραστηριότητές του. Και μεγάλος όγκος δουλειάς στο χαρτί που αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Το 2014, μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης του με τους ήχους ορχηστρικών σχημάτων και των φυσικών ή των άλλων πολύμορφα επεξεργασμένων πλήκτρων του, ο Anastazios επιστρέφει στην φόρμα του τραγουδιού. Διαβάζοντας και πάλι Λαπαθιώτη, αρχίζει να γράφει μουσική σε ποιήματά του με αποτέλεσμα μία εκτενέστατη σειρά τραγουδιών. Πολλούς άλλους ποιητές που του αρέσουν δεν θα τους αγγίξει. Θέλει το ποίημα να έχει, από μόνο του, μιαν υπόκωφη ένταση και έναν ρυθμό που να εξυπηρετεί την μουσική. Εμπνέεται από παντού, όπως από συναισθηματικά ερεθίσματα που δεν προέρχονται από τον χώρο της τέχνης.

Στον δίσκο «Τον Κήπο που Έσβησε και Εχάθη», που έχει σαν κεντρικό άξονά του την ποίηση του Λαπαθιώτη αλλά και οργανική μουσική που συνδέεται με την ατμόσφαιρα των ποιημάτων, τα τραγούδια ερμηνεύει ο Αλέξανδρος Βαλκανάς. Στα όργανα, πέρα από το πιάνο, συμπράττουν ο Sergiu Nastasa στο βιολί, ο Γιώργος Βεντουρής στο μπάσο, η Larysa Zhykhareva στο ακορντεόν.

Κι εγώ προσβλέπω στα σχέδιά του για το εγγύς μέλλον: την αναμενόμενη κυκλοφορία της «Υποβρύχιας Θέας» για σόλο πιάνο, την επόμενη σειρά τραγουδιών σε ποίηση Λαπαθιώτη και την συναυλιακή παρουσίαση της δουλειάς του.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα