Πώς ο κώδικας δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική δύναμη και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές

Ενώ οι πληροφορίες για επικείμενο σαρωτικό ανασχηματισμό ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, αλλά και για πρόωρες εκλογές, φουντώνουν, μια μικρή λεπτομέρεια, που δεσμεύει ηθικά όλους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος.

Στη τελευταία ψηφοφορία της Βουλής,
η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 149 βουλευτές, υπέστη απώλειες. Δύο γυναίκες βουλευτές οι κυρίες Γιατάνη και Ψαρέα (ομάδα Νταβανέλου\), ψήφισαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, 2 υπουργοί (Λαφαζάνης, Στρατούλης|) η πρόεδρος της Βουλής (Κωνσταντοπούλου) και άλλοι 5 βουλευτές (Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας) δήλωσαν παρόντες, ενώ απόντες από την ψηφοφορία ήταν άλλοι 7 βουλευτές, οι Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδας), Βασίλης Κυριακάκης (Φθιώτιδας), Ελένη Σωτηρίου (Αττικής) και Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαΐας) και Ραχήλ Μακρή που δήλωσαν αντίθετοι στην πρόταση της κυβέρνησης η κ. Αυλώνίτου και ο κ. Βαρουφάκης επικαλούμενοι προσωπικούς λόγους και εκφράζοντας την πρόθεση ότι θα ψήφιζαν «ΝΑΙ».

Πλέον το σύνολο των βουλευτών και υπουργών που διαφοροποιήθηκαν ανέρχονται στους 17 και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 132. Αν λάβουμε υπόψιν και 15 βουλευτές που ψήφισαν «ΝΑΙ», αλλά με επιστολή τους, δημοσιοποίησαν την αντίθεση τους στη συμφωνία με τους Ευρωπαίους που προωθεί η κυβέρνηση, οι αριθμοί για την κυβέρνηση γίνονται ακόμα πιο μικρή και η δυσκολία για την προώθηση του νομοθετικού περιεχομένου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πλέον αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός επιστρέψει με τη συμφωνία στις βαλίτσες του, οι πρωτοβουλίες του θα είναι άμεσες. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες οι δύο βουλευτές που ψήφισαν όχι θα διαγραφούν, ενώ οι δύο υπουργοί αν δεν παραιτηθούν οικειοθελώς , θα τεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος με ανασχηματισμό καθώς ήδη δήλωσαν ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τη συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί.

Το πρόβλημα με την πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι πολύ πιο σύνθετο και είναι δύσκολο κανείς να προδικάσει πως θα αντιμετωπιστεί

Αν οι διαγραφές των δύο κυρίων γίνουν άμεσα, έχει μεγάλη σημασία τι θα πράξουν, καθώς σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας που υπέγραψαν ως υποψήφιες, και δεσμεύονται ηθικά, από τη στιγμή που διαφοροποιήθηκαν από θέση του κόμματος, οφείλουν να παραιτηθούν και να παραδώσουν τις έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό συμβεί, αυτή η ηθική δέσμευση δεσμεύει και όποιον άλλο δεν ψηφίσει κυβερνητικό νομοσχέδιο στο μέλλον ή παραιτηθεί για να το αποφύγει. Αν ο κώδικα δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, «δουλέψει» και οι όποιοι αντιφρονούντες βουλευτές παραιτούνται παραδίδοντας την έδρα στους αναπληρωματικούς, μπορεί η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖA να αποκατασταθεί αριθμητικά και οι πρόωρες εκλογές να αποφευχθούν. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο και μετά την νομοθετική κύρωση της συμφωνίας με τη συνδρομή βουλευτών της Ν.Δ , του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ .

Αναλυτικά ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου του 2015, μεταξύ άλλων ορίζει ότι:

-οι υποψήφιοι δεν μπορούν έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος ή να έχουν συμπεριφορές που τον φέρνουν σε αντίθεση με άλλους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ.

-πολιτική και ηθική δέσμευση ότι η βουλευτική έδρα ανήκει στο κόμμα και θα σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος και τον Κανονισμό της ΚΟ.

-η παραίτησή από το βουλευτικό αξίωμα είναι στη διάθεση του κόμματος, εφόσον α) δεν υλοποιεί τις συλλογικές αποφάσεις, β) κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη μεγάλης κοινωνικής απαξίας που αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, και οι εξηγήσεις του/της κρίνονται ανεπαρκείς από τα όργανα του κόμματος, γ) η δημόσια συμπεριφορά του πλήττει το κύρος του κόμματος.

-χρήση του δικαιώματος βουλευτικής ασυλίας μετά από απόφαση συλλογικών οργάνων

-βουλευτές και συνεργάτες εντάσσονται μισθολογικά στους σχετικούς κανόνες του Κανονισμού λειτουργίας

-δήλωση πόθεν έσχες για τους υποψήφιους

-απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση προσωπική χρηματοδότηση υποψήφιου

-δεν θα αναλαμβάνουν διοικητικό, εκτελεστικό ή αποφασιστικό ρόλο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εταιρείες κ.λπ. που έχουν σχέση με το Δημόσιο ή με οποιαδήποτε πτυχή του αντικειμένου τους ως βουλευτών, για 10 χρόνια από τη λήξη της θητείας τους.

-η παρουσία των υποψηφίων και των βουλευτών στα ΜΜΕ καθορίζεται με δεσμευτικό τρόπο από τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

Αναλυτικότερα όπως τονίζεται στο κείμενο «Η θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας και Επιτροπής Δεοντολογίας προβλέπεται από το Καταστατικό του κόμματος (Μεταβατικές Διατάξεις, ΙΙΙ) και αποτελεί κρίσιμο βήμα για την πιο συλλογική, πιο δημοκρατική και πιο αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος, καθώς περιγράφει κανόνες σταθερούς, γνωστούς εκ των προτέρων σε όλους/ες και ίδιους για όλους/ες όσοι/ες προτίθενται να είναι υποψήφιοι/ες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα