Πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη; Λύνοντας το μυστήριο

Οι επιστήμονες πίστευαν για καιρό ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε όταν ένα ουράνιο σώμα, στο μέγεθος του Άρη, έπεσε στη Γη πριν από 4,5 δισ. χρόνια. Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα με την αποκαλούμενη υπόθεση της μεγάλης πρόσκρουσης (giant impact hypothesis).

Εάν η Σελήνη όντως σχηματίστηκε από τη σύγκρουση μεταξύ της Γης και ενός άλλου σώματος, τότε γιατί η Σελήνη ταιριάζει χημικά με τον πλανήτη μας; Δεν θα έπρεπε να περιέχει χημικώς εμφανή υπολείμματα και του άλλου σώματος;

«Από πλευράς σύστασης, η Γη και η Σελήνη είναι σχεδόν δίδυμα,
με τις συστάσεις τους να διαφέρουν κατά ελάχιστα μέρη στο εκατομμύριο» αναφέρει η Dr. Αλεσάντρα Μαστρομπουόνο- Μπατίστι, αστροφυσικός του Israel Institute of Technology στη Χάιφα, στο space.com. «Η αντίφαση αυτή έχει ρίξει μακρά τη σκιά της στο μοντέλο της γιγαντιαίας πρόσκρουσης».

Εν τέλει, μια νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων- περιλαμβανομένης της Μαστρομπουόνο Μπατίστι – προσφέρει έναν νέο τρόπο επεξήγησης.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το ενδεχόμενο η Γη και το σώμα με το οποίο συγκρούστηκε να είχαν παρόμοιες συστάσεις ήταν μόλις γύρω στο 1%. Αλλά η νέα έρευνα ανεβάζει αυτό το ενδεχόμενο στο 20-40%.

Για τους σκοπούς της, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από τις εξομοιώσεις 40 τεχνητών ηλιακών συστημάτων, προκειμένου να εξεταστεί πόσο συχνά πλανήτες είναι παρόμοιοι με μεγάλα αντικείμενο που τους έπληξαν, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Smithsonian Magazine.

Όπως διαπιστώθηκε, από τη στιγμή που πολλοί πλανήτες και τα σώματα που τους χτύπησαν σχηματίστηκαν σε παρόμοιες αποστάσεις από τον Ήλιο, είχαν παρόμοιες συστάσεις- αρκετά παρεμφερείς για να εξηγούν τις ομοιότητες μεταξύ της Γης και της Σελήνης.

«Κατά μέσο όρο, τα σώματα αυτά είναι πιο παρεμφερή στους πλανήτες με τους οποίους συγκρούονται εν συγκρίσει με διαφορετικούς πλανήτες στο ίδιο σύστημα» είπε η Μαστρομπουόνο -Μπατίστι στο Discovery News. «Η μελέτη μας ήταν η πρώτη που επανεξέτασε αυτό το ζήτημα, τώρα το διερευνώντας το με large data και...μεγάλο εύρος μοντέλων».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε online στο Nature στις 9 Απριλίου.

Απόδοση/ μετάφραση του How Did The Moon Form? Scientists Finally Solve Pesky Problem With Giant Impact Hypothesis από τη HuffPost US

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα