Πολύ ισχυρός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Νέα Ζηλανδία λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), με αποτέλεσμα να προκληθεί παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι). Σύμφωνα με το BBC, το τσουνάμι έπληξε τη βορειοανατολική ακτή περίπου δύο ώρες μετά. Αξιωματούχοι εκτιμούν πως τα πρώτα κύματα μπορεί να μην είναι τα μεγαλύτερα, με τη δραστηριότητα να είναι πιθανό να συνεχιστεί για ώρες
μετά.

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος καταστροφικών κυμάτων κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας και σύστησε στους κατοίκους των περιοχών σε χαμηλό υψόμετρο να καταφύγουν σε υψηλότερα σημεία. Εκτιμάται πως μπορεί να σημειωθούν και κύματα μέχρι δύο μέτρων. Παράλληλα, η Άννα Κάζιερ, σεισμολόγος του GNS Science δήλωσε πως υπήρξε σημάδι για κύμα μέχρι ενός μέτρου στην περιοχή του Βορείου Κάντερομπουρι (Νότιο Νησί).

Σύγχυση υπάρχει για το μέγεθος του σεισμού. Το αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο USGS ανεβάζει το μέγεθος του σεισμού στους 7,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ (η αρχική μέτρηση έκανε λόγο για 7,4 βαθμούς) ενώ το Geonet, η γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας μέτρησε τον σεισμό αρχικά στους 6,6, ανεβάζοντας την εκτίμηση στα 7,5. Το επίκεντρο σημειώθηκε 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Χάμνερ Σπρινγκς και 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, της μεγαλύτερης πόλης του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. .

Σειρά μετασεισμικών δονήσεων καταγράφηκε σ' όλη τη χώρα, μερικές από τις οποίες είχαν μέγεθος έως 6,1 βαθμούς.

#eqnz #Tsunami Alert ! pic.twitter.com/U1oeXORwv5

— Link Linked (@TheLinkLinked) November 13, 2016

Η Geonet χαρακτηρίζει «πολύ μεγάλο» τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

A tsunami has been generated, the first wave has arrived in the North Eastern Coast of the South Island. #eqnz

— MCDEM (@NZcivildefence) November 13, 2016

If you are in a low lying area on the East Coast of the North, South or Chatham Islands move immediately to higher ground. #eqnz

— MCDEM (@NZcivildefence) November 13, 2016

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από το σεισμό.

Here are the #tsunami evacuation zones for Wellington City to Ngauranga. #eqnz pic.twitter.com/RnD3QdKC6L

Jack Yan 甄爵恩 (@jackyan) November 13, 2016

Σύμφωνα πάντως με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας New Zealand Herald, κατοικίες στο Τσέβιοτ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 ώρα Ελλάδας). Έγινε αισθητός μέχρι το Ουέλινγκτον και το Ντάνεντιν. Στο Ουέλινγκτον ακούστηκαν σειρήνες ενώ κάτοικοι έχουν βγει κλαίγοντας στους δρόμους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της νεοζηλανδικής εφημερίδας New Zealand Herald.

Pretty scary on 18th floor.#eqnz pic.twitter.com/pjV7I7OpN5

— Simon Jensen (@simonj14007) November 13, 2016

#eqnz Earth quake by #NewZealand pic.twitter.com/dsEBTp6ti0

— Link Linked (@TheLinkLinked) November 13, 2016

#eqnz Earth quake by #NewZealand pic.twitter.com/wnmlJ4O9br

— Link Linked (@TheLinkLinked) November 13, 2016

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα