Πολιτική στήριξη σε έκτακτο Eurogroup ζητά η κυβέρνηση με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Με ημερομηνία σταθμό την Δευτέρα 4 Μαΐου, η διαπραγμάτευση κινείται πλέον σε ρυθμούς αγώνα δρόμου προκειμένου να ανοίξουν άμεσα οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία.

Η Ελληνική πλευρά επιδιώκει την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, θεωρώντας ότι είναι εφικτή η σύγκληση έκτακτης συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου η οποία θα καταγράψει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Απώτερος σκοπός να δοθεί και ένα
πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα.

Όπως ανέφεραν από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο ημέρες για τα «ώριμα θέματα», δηλαδή αυτά στα οποία οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.

Το πεδίο της διαπραγμάτευσης επικεντρώνεται σε επίπεδο Brussels Group, οι διαβουλεύσεις στο οποίο ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης και σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό θα ολοκληρωθούν το βράδυ του Σαββάτου.

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Η επιθυμία να υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το καθορισμένο της 11ης Μαΐου εκφράστηκε και εχθές, κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία. Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου πέντε ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και εξετάστηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές, στην προσπάθεια να πιέσουν περαιτέρω έπαιξαν χθες το χαρτί του Grexit, με τον μεν επικεφαλή του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να τονίζει ότι υπάρχει plan B για την Ελλάδα και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να επιβεβαιώνει ότι εξετάζονται πολλά σενάρια, αν και δεν πιστεύει, όπως είπε, ότι θα υπάρξει Grexit.

O πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ξεκινά σειρά επαφών την επόμενη εβδομάδα με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, με στόχο να αναζητηθεί κοινό έδαφος για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Το μπαράζ επαφών θα ξεκινήσει από το Παρίσι, όπου στις 6 Μαΐου ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, M. Σαπέν.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα