«Πόλεμος» κολοσσών στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Επένδυση ως 4 δισ. από την Amazon στην Anthropic

Η Amazon επενδύει μέχρι και 4 δισ. δολάρια στην Anthropic και αποκτά μειοψηφικό μερίδιο στη startup Τεχνητής Νοημοσύνης, είπαν τη Δευτέρα οι δύο εταιρείες.

Η επένδυση αυτή αντανακλά το πώς οι εταιρείες της «Big Tech» ρίχνουν όλο και περισσότερα χρήματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) καθώς επιδίδονται σε μια κούρσα για την αξιοποίηση των ευκαιριών που αναμένεται να φέρει η νεότερη γενιά της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Η Amazon και η Anthropic λένε πως η συμφωνία αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας για την ανάπτυξη «foundation models», στα οποία στηρίζονται τα «παραγωγικά» (generative) μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Τα foundation models, γνωστά και ως large language models (μεγάλα μοντέλα γλώσσας) εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας μεγάλους όγκους online πληροφόρησης, όπως blog posts, ψηφιακά βιβλία, επιστημονικά άρθρα, ακόμα και τραγούδια, για την παραγωγή κειμένου, εικόνων και βίντεο που θυμίζουν προϊόντα ανθρώπινης δουλειάς.

Σημειώνεται πως η Anthropic, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, ιδρύθηκε από πρώην εργαζομένους της OpenAI, δημιουργού του ChatGPT, το οποίο είχε προκαλέσει αίσθηση παγκοσμίως με τη δυνατότητά του να δίνει απαντήσεις που θύμιζαν πολύ αντίστοιχες ανθρώπινες.

Η Anthropic έχει βγάλει τον δικό της ανταγωνιστή στο ChatGPT, τον αποκαλούμενο Claude. Η τελευταία έκδοση, που είναι διαθέσιμη σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ικανή για «εξελιγμένο διάλογο και παραγωγή δημιουργικού περιεχομένου μέχρι πολύπλοκη συλλογιστική και λεπτομερείς οδηγίες».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Anthropic καθιστά την Amazon την κύρια cloud computing υπηρεσία της και χρησιμοποιεί τσιπ της στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ως προς την εκπαίδευση και ανάπτυξη των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης της. Από πλευράς της η Amazon θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον Claude 2

Η Amazon προσπαθεί να προλάβει ανταγωνιστές όπως η Microsoft, που επένδυσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην OpenAI το 2019, επένδυση την οποία ακολούθησε και άλλη στις αρχές του έτους. Έχει πει ότι θα χρησιμοποιήσει ΑΙ για να ενισχύσει τις δυνατότητες της ψηφιακής βοηθού Alexa.

Με πληροφορίες από Associated Press, BBC

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε τη νέα ομάδα «κρούσης» της ΚουμουνδούρουΜνήμες από τη δασκάλα μου στην ορεινή Γορτυνία - ΑρκαδίαςΓιατί το δείγμα από τον αστεροειδή Βennu είναι τόσο σημαντικό για την ανθρωπότητα - Οι 7 λόγοι
Keywords
Τυχαία Θέματα