Ποιοι είναι οι στόχοι της Ελλάδας στο Eurogroup

Με την κυβέρνηση και τους δανειστές να φαίνονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συμφωνία, η κυβέρνηση θεωρείται πως θα επιδιώξει στο σημερινό Eurogroup στο Άμστερνταμ μια θετική δήλωση/ σχόλιο όσον αφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, με απώτερο στόχο την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Παρακολουθήστε ζωντανά τις εξελίξεις

Ειδικότερα, θεωρείται πως το Eurogroup της Παρασκευής θα αποτελέσει ευκαιρία να «μετρηθούν οι προθέσεις των εμπλεκομένων», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως η συνεδρίαση
του Εurogroup είναι μια ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί (κάτι που σημαίνει μη απόφαση) αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η επίδοση της Ελλάδας ήταν καλύτερη του αναμενόμενου.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με «εφόδιο» τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurostat για το 2015, έχει ξεκινήσει εκστρατεία για άρση της απαίτησης για έκτακτα μέτρα, διατυπώνοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε σειρά συνομιλιών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ. O κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Euronews, έδωσε έμφαση στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος σε μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα αλλά την αναγκαία ελάφρυνση χρέους, ζήτημα για το οποίο φαίνεται ότι θα αναλάβει και ο ίδιος πολιτική πρωτοβουλία.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, παρατηρούνται πλέον πολλές συγκλίσεις, με μόνο τομέα στον οποίο φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση να είναι το ζήτημα του αφορολόγητου- κάτι που θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέσω πολιτικής συμφωνίας στη Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών μετά από το Ασφαλιστικό και στο φορολογικό και κόκκινα δάνεια (με διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας).Σημειώνεται πως, αν ανακοινωθεί έκτακτη συνεδρίαση τη Μεγάλη Εβδομάδα, ή αμέσως μετά το Πάσχα, θα επιχειρηθεί να «κλειδωθεί» η συμφωνία, η οποία γενικότερα φαίνεται να έχει κλείσει.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα