Πετρέλαιο: Φόβοι για εκτίναξη στα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση του Ιράν

Πραγματικότητα τείνουν να γίνουν οι φόβοι των τελευταίων ημερών, που ήθελαν το πετρέλαιο να εκτινάσσεται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο της Γάζας.

Μετά την χθεσινή επίθεση στο Ισραήλ, οι φόβοι είναι πιο οπρατοί από ποτέ, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg που θεωρούν ότι το άνοιγμα των αγορών, αύριο

Δευτέρα, θα είναι ένα πρώτο δείγμα της αντίδρασης.

Όπως υπογραμμίζουν, καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τιμών του πετρελαίου αλλά αλλά και των διεθνών χρηματιστηρίων, θα παίξει η αντίδραση του Ισραήλ αλλά και η στάση της Τεχεράνης στα στενά του Ορμούζ, απ όπου περνούν τα πλοία μεταφοράς πετρελαίου που εφοδιάζουν την παγκόσμια αγορά. 

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, ο κίνδυνος της (αναμενόμενης) ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είχε πυροδοτήσει ένα ράλισ τις τιμές του πετρελαίου, με το Brent να αυξάνεται κατά 3,5% από τις αρχές του μήνα ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg.

Σημειώνει δε, ότι έως τώρα η αντίδραση των τιμών πετρελαίου σε επιθέσεις των Χούθι σε πλοία γύρω από τις ακτές της Υεμένης, ήταν περιορισμένη, καθώς δεν στόχευαν άμεσα σε αποστολές φορτίων ενέργειας.

Από τα στενά του Ορμούζ διεξάγεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, γι’ αυτό αν η ένταση κλιμακωθεί και επηρεαστεί η διέλευση των τάνκερ, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το ασφάλιστρο κινδύνου και οι τιμές του ”μαύρου χρυσού”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα σημάνει συναγερμό για τον κίνδυνο μιας νέας κλιμάκωση της πληθωριστικής καταιγίδας στην παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας πονοκέφαλο στον Τζο Μπάιντεν που αγωνίζεται για την επανεκλογή του και περιπλέκοντας τις διαβουλεύσεις των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων.

Related...Επιστρέφει στα 2 ευρώ το λίτρο η βενζίνη - Νέο ράλι στα 90 δολάρια για το πετρέλαιοΜπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν σε μια απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν - Συνεδριάζουν οι G7Ιράν προς Ισραήλ: Η επίθεσή μας τελείωσε και δεν επιθυμούμε να τη συνεχίσουμε - Μην απαντήσετε
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πετρέλαιο, Φόβοι, 100, Ιράν,petrelaio, fovoi, 100, iran