Πέθανε ο Λουκιανός Κελαηδόνης

Ο γνωστός συνθέτης, τραγουδοποιός και τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνή σήμερα 7 Φεβρουαρίου σε ηλικία 74 ετών. Βασανιζόταν χρόνια τώρα από προβλήματα υγείας.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Facebook η σύζυγός του, Άννα Βαγενά.
«Ευχαριστούμε πολύ όλους τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που τον φρόντισαν σε όλες του τις νοσηλείες.Ευχαριστούμε όλους εσάς που τον αγαπήσατε και ξέρουμε ότι θα τον αγαπάτε για πάντα.
Η τελετή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο».

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης είχε γεννηθεί στην Κυψέλη το 1943. Μετά το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων σπούδασε Αρχιτεκτονική χωρίς ποτέ όμως να ασκήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα. Οπως μάλιστα έλεγε ο ίδιος χαρακτηριστικά έδωσε 2 φορές για την Αρχιτεκτονική δεν μπήκε, μπάρκαρε στα καράβια και στο τέλος σχεδόν με μέσο πέρασε στην Αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης σχεδόν με μέσο Εμαθε πιάνο σε νεαρή ηλικία, μπαινοβγαίνοντας, όπως είχε πει ο ίδιος, στα ωδεία ως τα 14 του χρόνια. «Είχα τον διάολο μέσα μου. Μπήκε μέσα μου στην εφηβεία. Και τον κρατάω ως και σήμερα», είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ.

«Για την Αθήνα και την Κυψέλη θα σκοτωνόμουν ευχαρίστως»

Έμαθε πιάνο σε νεαρή ηλικία, μπαινοβγαίνοντας, όπως είχε πει ο ίδιος, στα ωδεία ως τα 14 του χρόνια. Έγραψε τα πρώτα του τραγούδια στο τέλος της δεκαετίας του '50. Η εφηβεία και η νιότη του στο κέντρο της Αθήνας σημάδεψαν την καλλιτεχνική του πορεία- κανένας σύγχρονος Έλληνας συνθέτης δεν έχει γράψει με τόση αγάπη και τόση νοσταλγία για την Αθήνα - από τα Θερινά σινεμά ως το Αθήνα '78, και το «Πάρτυ στο Λυκαββητό» η Αθήνα ξεχειλίζει μέσα από τα τραγούδια του.

«Για την Αθήνα και την Κυψέλη θα σκοτωνόμουν ευχαρίστως, φορώντας μάλιστα και ένα άσπρο πουκάμισο. Τι να σκοτωθώ για την Αιτωλοακαρνανία; Είμαι και αγεωγράφητος, δε μου λέει τίποτα», δήλωνε σε μια από τις τελευταίες του συνεντέυξεις στην Popaganda.

Τα πρώτα χρόνια: H καριέρα ως αριστερός συνθέτης

Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμηνεύουν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς.

Ο δίσκος αυτός περιέχει μεταξύ άλλων και το «Μη χτυπάς (Σ' ένα σπίτι κλειστο)» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου

Ακολουθεί ο δίσκος «Κόκκινη Κλωστή» σε στίχους Νίκου Γκάτσου με τις ερμηνείες της Δήμητρας Γαλάνη και του Μανώλη Μητσιά. Το 1973 κυκλοφορούν σε κόκκινο βινύλιο τα «Μικρoαστικά» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, όπου για πρώτη φορά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει δικές του συνθέσεις. Αυτή η δουλειά είναι σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και στα μουσικά πράγματα, γιατί τα «Μικροαστικά» πριν εκδοθούν σε δίσκο κυκλοφορούν παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας και γίνονται σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά. Ο Κηλαηδόνης παρέμεινε πιστός στην Αριστέρα χωρίς αγκυλώσεις:

Εγώ έχω συναισθηματική σχέση με τρία πράγματα στη ζωή μου: τον Ολυμπιακό, παρ’ όλο που γεννήθηκα σε γειτονιά Παναθηναϊκών, τη τζαζ, παρ’ όλο που δεν είμαι βαθύς γνώστης και την Αριστερά
, δήλωνε σε συνέντευξη του στην Popaganda

Το τραγούδι «Κολλήγα γιός» από τα Μικροαστικά

Η «Απλή αριθμητική» από το δίσκο «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας»

Επόμενη δισκογραφική δουλειά του είναι τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» πάλι σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη.Το 1976 ο Λουκιανός γράφει το «Media Luz», το μόνο δίσκο με ορχηστρική μουσική, που είναι το σάουντρακ μιας υποθετικής ταινίας «Film Noir». Από το 1978, ο Κηλαηδόνης αποχωρίζεται την οποιαδήποτε έντεχνη χροιά και βρίσκει το αυστηρά προσωπικό του ύφος. Ως το το 1991 κυκλοφορούν πέντε προσωπικοί του δίσκοι: «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόϋ», «Ψυχραιμία Παιδιά», «Χαμηλή πτήση», «Τραγούδια για κακά παιδιά», «Γιατί θα γίνω μαραγκός» κι ένας δίσκος με τραγούδια της δεκαετίας του '50 και τίτλο «Fifties και ξερό ψωμί».

Ο περίφημος «Ύμνος των μαλύρων σκυλιών» από το δίσκο «Τραγούδια για Κακά παιδιά»

Βουλιαγμένη: Το πάρτυ που άφησε εποχή
Το πάρτυ στη Βουλιαγμένη που έγινε στις 25 Ιουλίου του 1983 άφησε εποχή. Μαζί με το Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και τη Μαντώ τραγούδησαν σε πάνω από 70.000 Αθηναίους σε μια πλωτή εξέδρα. Ο Κηλαηδόνης θα μείνει πάντα στις μνήμες των Αθηναίων ως o τραγουδιστής που οργάνωσε το Πάρτυ στη Βουλιαγμένη. Ο ίδιος είχε δηλώσει για αυτή τη βραδιά: «Πάντα για τα πάρτι μου έψαχνα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας ή το απέραντο γρασίδι αυτών των κήπων, πάντα ήθελα να φαίνονται όλα χαλαρά και απρόβλεπτα για να αισθάνονται όλοι σαν το σπίτι τους, όση δουλειά κι αν κρυβόταν από πίσω, πάντα με κρατούσε στην αγκαλιά της η Αθήνα μας, οπότε νοιώθω πολύ οικεία σε αυτό τον υπέροχο χώρο και ελπίζω να σημάνει το ίδιο και για σας».

Το 1993 κυκλοφορεί το διπλό του άλμπουμ «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά» που είναι μια καταγραφή της μουσικής πορείας της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια. Στη δουλειά αυτή παρουσιάζονται δισκογραφικά για πρώτη φορά κατηγορίες τραγουδιών που ανήκουν στον χώρο της προφορικής παράδοσης, όπως σχολικά, τραγούδια της γειτονιάς, του δρόμου, της κατασκήνωσης, του κατηχητικού, προσκοπικά και ακόμη επτανησιακά, καντάδες, ελαφρά και ρεμπέτικα.
Παράλληλα γράφει θεατρική και κινηματογραφική μουσική. Για δέκα συνεχή χρόνια γράφει αποκλειστικά τη μουσική για το «Ελεύθερο Θέατρο» - «Ελεύθερη Σκηνή» (Μουσική από τις παραστάσεις αυτές κυκλοφορεί και σε διπλό άλμπουμ με τίτλο: «Πάμε μαέστρο») και είναι βασικός συνθέτης των παραστάσεων του «Θεσσαλικού Θεάτρου» της πρώτης περιόδου.

Συνεργάζεται επίσης με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Λαϊκό Θέατρο του Λ. Τριβιζά, καθώς και με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Γράφει μουσική για τις ταινίες: «Οι κυνηγοί» και «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη και «Οι Αθηναίοι» του Βασίλη Αλεξάκη, καθώς και μουσική για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.

Επόμενες δισκογραφικές του δουλειές το «Νέα Κυψέλη - Νέα Ορλεάνη» που προήλθε από την συνεργασία του με το περίφημο συγκρότημα της Νέας Ορλεάνης Preservation Hall Jazz Band και «Τα φανταρίστικα», πάνω σε στίχους ανώνυμων φαντάρων.

Το καλοκαίρι του 2006 συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) πραγματοποιώντας συναυλίες στην Ελλάδα, το εξωτερικό καθώς και στο Ηρώδειο, από όπου προέκυψε ένα διπλό cd με τίτλο «Μ' Αγιόκλημα και γιασεμιά». Οι συναυλίες συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι του 2007.
Το 2011, σε μία συναυλία - αναδρομή στα 35 χρόνια πορείας του, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ερμήνευσε στο Φεστιβάλ Ρεματιάς αγαπημένα τραγούδια απ' όλη τη δισκογραφική του δουλειά, όπως την «Πόλη μας», την «Κόκκινη Κλωστή», τα «Μικροαστικά», το «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ», τα «Τραγούδια για κακά παιδιά», τη «Χαμηλή Πτήση» κλπ.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό και βουλευτή Άννα Βαγενά, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες. Το 1999 δημιούργησαν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», στο οποίο εμφανίζονταν μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
λουκιανος κηλαηδονης, λουκιανος, πεθανε, Θόδωρος Αγγελόπουλος, ελευθέριος βενιζέλος, huffington post, facebook, θεσσαλονικη, βημα, αθηνα, κλειστο, βινύλιο, ολυμπιακος, media, film, ελλαδα, θεατρο, αγγελοπουλος, βενιζελος, νέα, jazz, καλοκαιρι, ηρωδειο, απε-μπε, feed, property, huffington, Αννα Νταλαρα, γερμανος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, γσ πατησιων, γιωργος αγγελοπουλος, κηλαηδονης, αφροδιτη, βημα, δουλεια, εθνικο θεατρο, εξεδρα, καριερα, μουσικη, νταλαρας, σινεμα, ταινιες, τραγουδια, αγαπη, αγκαλια, αννα, απε, απε-μπε, αρχιτεκτονικη, βικυ, βινύλιο, βικυ μοσχολιου, βραδια, γειτονια, γινει, γινονται, δικη, διπλο, εγινε, εποχη, ετων, ζωη, ζωη μου, ζορμπαλα, ιδιο, ηλικια, υφος, κυψελη, κρατικο, λυκειο, μοσχολιου, μπε, παντα, πιανο, προβληματα, παρτυ, ρεμπετικα, σαββοπουλος, σπιτι, τρια, φαινονται, φεστιβαλ, φτωχος, φορα, ασπρο, δουλειες, εκπομπες, εθνικο, huffington post, huffington, feed, jazz, χροια, κορες, μεινει, ορχηστρα, πληροφοριες, property, σκηνη, θερινα σινεμα, υγειας, υπεροχο, χαλαρα, ξεκινησε
Αναζητήσεις
kelaidonis
Τυχαία Θέματα